2026 1. kitabı
Toplum baskısının doğurduğu sonuçlar ciddi boyutlara ulaşabiliyor gerçekten. Bir oturuşta elime alıp bitirdiğim bir kitap oldu. Akıcı ve saran bir kitaptı. Daha küçücükken başlayan bir psikolojik savaşın içinde kalan Hasan’ın bu baskıya yenik düşmesini anlatıyor. Bu onun için savaşı bitirdi mi yoksa başka bir savaşa (kendi kafasınaki düşüncelerle) davet mi açtı.. sonunda düzenli bir hayat kurabilmiş olması büyük başarı. Esme nasıl bir kadındı(fiziksel görünüşü) acaba? Öylesine güzelmiş ki kimseler kıyamamış canına. Bi ara çocuğuna hiç mi acıması yok bu kadının diye sorguladım. Oğlu neler görüp neler işitti ve yaşadı. Hiç acaba kendinden kendi başına kurtulmayı denedi mi? Kendi ölümü her şeyi durduracakken bunu yapmaya kalkıştı mı? Belki zalimce gelicek bu düşünce ama ben bunun büyük bir fedakarlık olduğunu en azından çocuğu için yapılabilirdi düşüncesine kapılmadım değil. Ama evli ve çocukluyken bile bunları göz ardı edip aşığıyla buluşan bir kadındı o. Eh tabi zorla sahip olunan bir kadındı bu da göz ardı edilemez elbette. Bilmiyorum ama sanırım Esme’nin dilinden bir şeyleri duymayı, onun dünyasından da hikayeye bakmak isterdim. Kan davalarının sınırı yok ve işin ucunda yerde kan bırakılmaz düşüncesiyle uğruna hep kanlar dökülür..
Yılanı ÖldürselerYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202028,1bin okunma