2024 62. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2024 00:00
Bu metin, Türkiye'de yasal komünist partilerin yasaklı olduğu 1954 gibi karanlık bir dönemde, Kıvılcımlı'nın işçi sınıfının devrimci enerjisini legal alanda örgütlemek için attığı en cüretkâr ve zeki siyasi adımdır. Program, kaba çeviri Marksist terminolojiyi kullanmadan, doğrudan ezilen kitlelerin ve Anadolu insanının kolayca kavrayacağı o yerel, "orijinal" dille (İkinci Kuvayimilliye şiarıyla) Türkiye sosyalizminin manifestosunu yazar. Tefeci-bezirgan sömürüsüne, toprak ağalığına ve Amerikan emperyalizminin tahakkümüne karşı, proletaryanın yoksul köylülükle nasıl bir stratejik ittifak kurması gerektiğini net, anlaşılır maddeler halinde formüle eder. Küçük burjuva lafazanlıklarının aksine, tam bağımsız ve demokratik bir ülkenin ancak üretim araçlarının toplumsallaşmasıyla mümkün olacağını sarsılmaz bir parti disiplinine ve tüzüğüne bağlar. Tarihsel maddeciliğin, memleketin somut şartlarında nasıl uygulanabilir bir iktidar programına dönüştürülebileceğinin en ihtişamlı, en kurmayca ve bedeli bizzat zindanlarda ödenmiş belgesidir.
Vatan Partisi Tüzük ve ProgramıHikmet Kıvılcımlı · Sosyal İnsan Yayınları · 20116 okunma