2026 33. kitabı
Okunma: 16 Mart 2026 02:01
Selam. Bu ayın bir diğer okuduğum kitabı Chirista Wolf “Hiçbir Yerde” adlı kısa romanı oldu. Yazar Heinrich Von Kleist ile şair Karoline Günderrode'yi bir toplantı da biraraya getiren Wolf, ilginç bir konseptle karşımıza çıkarıyor. Bu karşılaşmanın garip yanı ise hayatın karmaşasına tahammül edemeyen bu iki yazarın hayali bir buluşmada ikilinin diyalogları, sohbetleri odak noktası olması. Karşılıklı iç monologlarla ilerleyen, geçmiş ve şimdiki ortam, duygusal iniş çıkışlar yoğun bir anlatımla dile getirilir. Bu hayali buluşma 1874'te yazar tarafından kurgulanmış. Kitap ise ilk 1979 yılında yayımlanmış. İşin ürpertici yanı ise Gündorre 1806 - Kleist ise 1811'de intihar etmiştir. Bu trajik olay kitabı daha da tuhaf ve üzücü kılar tabii. #kitapalıntıları &Yasaya boyun eğmeden önce onu deliliğiyle geçersiz kılan biri nasıl iyileşsin ki? Deliliğiyle geçersiz kıldığı yasaya zerrelerine kadar boyun eğmek... &Konuştuğun gibi düşünmek ve kendi düşüncenden paramparça olmak. Ve sen gerçeğe yaklaştıkça sana inanmayanların en çok da dostlar oluşu. &Kleist ne kadar uğraşırsa uğraşsın sözcüklerin iç dünyasına ulaşamıyor. Özlemekten tükenmiş halde sözcüklerin gölgesinde dolaşıyorum. &Acaba bunca gülümseyen yüzün ardında toplumun ağır bir hastalığı mı gizliydi? &Tıpkı aynaya bakarken olduğu gibi kendimi şiirle toplamaya, izlemeye, içimden geçip kendimi aşmaya çalışma hakkını bana neden tanımıyorsunuz? Başkalarının değerimizle ilgili varacağı yargılar -hele ölümümüzden sonra- bizim elimizde değil ve ben bunu hiç dert etmiyorum. Ama dile getirdiklerimiz gerçek olmalı, çünkü duygularımız onlar: işte size edebî itirafım. &İnsanlar mutsuz birinin mutsuzluğunu asla kabul edemezler.
Edebiyat & Roman
Hiçbir YerdeChrista Wolf · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025611 okunma