·320 syf.····Okunma: 18 Mart 2026 15:20 Merhaba kitap dostları Bugün sizlerle Doğan Cüceloğlu’nun 82 yaşında ölmeden bir yıl önce Deniz Bayramoğlu ile yaptığı söyleşiden oluşan kitabını anlatmaya çalışacağım.
Hayatımızda sürekli kendimize sürekli şu soruyu sorarız değil mi? “ Aldığım bu kararlar gerçekten benim kararlarım mı yoksa başkasını mutlu etmek için taktığım maskeler mi?”
Doğan Cüceloğlu kişisel gelişim kitabından ziyade kendi yaşam tecrübesiyle oluşan kitabında bu soruyu derinlemesine anlatıyor.
Kitabı okurken üzerinde düşünülmesi gereken yeni kavramlara sık rastlıyoruz. Onlardan biri “iç çocuk” mesela. Hayatımızın kargaşasında içimizde saklı kalan o iç çocuğu nasıl çıkarmamız gerektiğini bizlere aktarıyor yazar.
Ben okurken keyifle okudum ve özellikle hayatımda bana yarayacak şeylerin altını sıklıkla çizdim. Mesela bir alıntı var çok hoşuma gitti. Bazı insanlardan bahsederken yazar şöyle bahsediyor: “ Kötü insanlar değiller ama her türlü kötülüğü de yapabilirler.” Etrafımızda bu insanların çok fazla olması da alıntının doğruluğunu da göstermiş oluyor.
Özellikle “biz” duygusunu sıklıkla tekrar eden yazar okuyucuyu içsel bir yolculuğa çıkararak nasıl bir insan olmayı, daha doğrusu nasıl mutlu bir insan olmayı, zorluklarla nasıl baş edilmesi gerektiğini kitabında anlatıyor. Çocuklara, gençlere, ailelere ve öğretmenlere de sıklıkla tavsiyelerde bulunuyor.
Kitabın son kısmında ise okuyucularına tavsiye ettiği kitaplar, filmler ve müzikler var.
Okuyacak olanlara şimdiden keyifli okumalar