Fermat'nın Son Teoremi benim için sadece bir popüler bilim kitabı değil; matematiğin, tarihin ve insan iradesinin kesiştiği eşsiz bir anlatı. Simon Singh, bu eserinde tek bir teoremin peşinden giderek aslında yüzyıllar süren bir düşünce serüvenini görünür kılıyor.
Kitabın merkezinde, Pierre de Fermat’nın bir kenar notuyla ortaya attığı o ünlü iddia yer alır. Basit görünen bir denklem, zamanla matematiğin en büyük meydan okumalarından birine dönüşür. Ancak bu kitapta asıl büyü, sonuca ulaşmakta değil; o sonuca giden yolda saklıdır.
Eserin beni en çok etkileyen yönü, matematik tarihini yalnızca bir arka plan olarak sunmaması. Aksine, tarih bu kitabın ana karakteri. Yüzyıllar boyunca farklı matematikçilerin aynı problem etrafında düşünmesi, denemesi, yanılması ve yeniden başlaması; bilginin ne kadar sabırla ve kolektif şekilde inşa edildiğini gösteriyor. Bu yönüyle kitap, matematiği donuk bir disiplin olmaktan çıkarıp yaşayan bir organizma gibi hissettiriyor.
Andrew Wiles’ın hikâyesi ise bu uzun yolculuğun zirvesi. Yıllarca sessizce çalışması, bir çocukluk hayalini gerçeğe dönüştürme çabası ve karşılaştığı krizler, kitabı bilimsel bir anlatının ötesine taşıyarak neredeyse edebî bir derinliğe ulaştırıyor. Burada matematik, sadece doğruların peşinde koşulan bir alan değil; aynı zamanda tutkunun, yalnızlığın ve adanmışlığın sahnesi.
Kitap aynı zamanda önemli bir gerçeği de hatırlatıyor: Bazı problemler, ortaya atıldıkları çağda çözülemez. Çözüm, ancak yeni fikirler, yeni yöntemler ve yeni bakış açılarıyla mümkün olur. Bu anlamda Fermat’nın teoremi, bir sonuçtan çok daha fazlasıdır; matematiğin evrimini tetikleyen bir kıvılcımdır.
Anlatım dili ise son derece akıcı ve dengeli. Teknik detaylar okuyucuyu yormadan sunulurken, hikâye akışı hiç kopmuyor. Bu da kitabı hem matematiğe aşina olanlar hem de bu alana mesafeli duranlar için erişilebilir kılıyor.
Sonuç olarak Fermat'nın Son Teoremi, bana göre matematiği anlamaktan çok, matematiğin nasıl yaşandığını anlatan bir eser. Bu yüzden benim için özel: Çünkü burada sadece bir teoremin çözümünü değil, insan aklının yüzyıllar süren sabrını ve merakını okuyorsunuz.
Belki de kitabın asıl sorusu şu:
Bir problem mi daha büyüktür, yoksa onu çözmek için geçen zaman mı?