2026 17. kitabı
Okunma: 16 Mart 2026 00:00
​"Baş karakterimiz Emma; tutkularının peşinde koşan, ne istediğini bilmeyen ve hep bir memnuniyetsiz huzursuzluk hali içinde olan biri. Charles ile yaptığı evlilikte tüm pişmanlıkları yaşayan, sadakatsiz, ilgisiz ve daha neler sayabileceğimi bilmediğim bir karakter. Charles ise onu delicesine seven, olayların derinine inmeyen, hatta gerçekleri hiçbir zaman göremeyen ve tüm sevgisini Emma’ya adamış acınası, zavallı bir koca. ​Kitap boyunca Emma'nın sürekli mutluluk arayışında olması, bunu bir türlü bulamaması, bu sırada sergilediği düşüncesiz davranışları ve sadakatsizliği beni çıldırttı. Sanırım şu ana kadar okuduğum tüm kitaplar içinde en nefret ettiğim karakter Emma oldu; kendi sonunu kendi yazdı ve yaşadı. Kocasına acısam mı yoksa körlüğüne mi sinirlensem, bilemedim. ​Yazar fırsatçılık, para hırsı ve çıkarcılık gibi eleştirel konularını da diğer karakterler Eczacı Homais ve tüccar Lheruux üzerinden işlemiştir. Kitap boyunca Emma'ya odaklanıp okurken, sonunda bu yan karakterlerin duygu ve durumlarına daha çok yer verilmesine pek anlam veremedim. Emma'nın aşıkları Leon ve Rodolphe’un neler hissettiğini okumak isterdim sanki bazı şeyler biraz askıda kalmış gibi geldi. Yine de tüm bunlara rağmen, belki de günlere yayarak okuduğum için de olsa gerek beni sıkmayan ve unutamayacağım bir klasik oldu. ​Son olarak; kitap ilk çıktığında büyük tepki almış ve ahlaksızlık suçlamalarıyla gündeme gelmiş ve dava bile açılmış. Öyle ki edebiyat dünyasında 'Bovarizm' diye bir akım bile başlamış.Bovarizm; kişinin kendi gerçekliğinden kopup, hayallerindeki o şatafatlı hayata saplanıp kalması ve bu yüzden elindekilerle asla mutlu olamama şeklinde tanımlanabilir.
Madame BovaryGustave Flaubert · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201940,8bin okunma