2026 4. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2026 23:11
Otlakçı, Memduh Şevket Esendal’dan okuduğum ilk kitap oldu. İçeriğinde birçok farklı hikâyeyi barındıran ve çoğunlukla günlük yaşamdan kesitler sunan güzel bir eser. Kitap, kısa kısa bölümlerden oluşuyor ve yazar bu bölümlerde günlük hayatın içinden küçük, sıradan ama iyi gözlemlenmiş insan hâllerini başarılı bir şekilde anlatıyor. Eserde en dikkat çeken hikâye ise “Otlakçı” adlı bölümdür. Geçimini başkalarının sırtından sağlamaya çalışan, bulunduğu ortamlarda sürekli başkalarından faydalanan, küçük hesaplar peşinde koşan ve bedava yaşama çabasında olan “otlakçı” tipi oldukça gerçekçi bir şekilde ele alınmıştır. Yazar, gündelik hayatta sıkça karşılaşabileceğimiz bu karakteri ustalıkla hikâyeye taşımış. İş yerinde, dışarıda ya da arkadaş ortamında mutlaka denk geldiğimiz bu tür insanlar eserde oldukça doğal ve inandırıcı bir biçimde işlenmiştir. Kitaptaki hikâyeler, büyük ve olağanüstü olaylardan ziyade sıradan insanların küçük dünyasını konu alır. Yazar bunu yaparken abartıya kaçmadan, dramatize etmeden, sade ve anlaşılır bir dil kullanır. Bu yönüyle eser, okuyucuya hem samimi hem de gerçekçi bir anlatım sunar. Genel olarak okurken kendi hayatımızdan ve çevremizden izler bulabileceğimiz, düşündüren ve keyifle okunabilecek güzel bir kitap..
OtlakçıMemduh Şevket Esendal · Bilgi Yayınevi · 20161,304 okunma