Puan vermedi·232 syf.····Okunma: 19 Mart 2026 03:01 Tatar Çölü, Dino Buzzati’nin en önemli eserlerinden biridir ve varoluş, zamanın akışı, beklenti ve anlam arayışı üzerine derin bir anlatı sunar.
Romanın merkezinde genç subay Giovanni Drogo vardır. Drogo, kariyerinin başında Bastiani Kalesi adlı, medeniyetten uzak ve çorak bir yere atanır. Kale, karşısındaki “Tatar Çölü”nden gelebilecek olası bir düşmana karşı kurulmuştur. Ancak ortada ne kesin bir düşman vardır ne de gerçek bir hareket.
Drogo ilk geldiğinde kaleyi geçici bir görev yeri olarak görür. Hatta hemen ayrılmak ister. Ancak: Kalenin gizemli atmosferi, Subayların “bir gün düşman gelecek” beklentisi, Kahramanlık hayali onu burada kalmaya iter.
Zamanla kale, Drogo’nun hayatını yavaş yavaş ele geçirir.
Dış dünya ile bağı kopar: Şehirden uzaklaşır, Ailesiyle ilişkisi zayıflar, Gençlik hayalleri silikleşir
Romanın en güçlü teması bekleyiştir. Drogo sürekli şunu düşünür: “Asıl hayatım henüz başlamadı. Büyük fırsat yakında gelecek.”
Ama bu “yakında” hiçbir zaman gelmez.
Yıllar geçer: Drogo terfi eder ama içsel olarak boşluk büyür, Arkadaşları kaleden ayrılır ya da ölür.
Drogo’nun en büyük trajedisi:
Hayatı gelecek bir “an” için ertelemesidir.
“Tatarlar” aslında romanda neredeyse hiç görünmez. Çöl: Hem fiziksel hem metaforik bir boşluktur, İnsan hayatının anlamsız beklentilerini temsil eder
Kaledeki askerler, var olmayan ya da belirsiz bir düşmana karşı:
Disiplinli kalır, Umut besler, Hayatlarını adarlar.
Ama bu umut, onları hayattan koparan bir yanılsamadır.
Yıllar sonra gerçekten bazı hareketlilik belirtileri görülür. Sınırda düşman ihtimali belirir. Drogo’nun hayatı boyunca beklediği “büyük an” nihayet gelmek üzeredir.
Ancak ironik bir şekilde: Drogo hastalanır, Cephede yer alamaz, Kaleden gönderilir
Hayatı boyunca beklediği o an geldiğinde o artık orada değildir.
Drogo bir handa, yalnız başına ölümü bekler. Artık şunu fark eder:
Hayatı kaçırmıştır, Beklediği “büyük anlam” hiç gelmemiştir
Ama romanın en etkileyici noktası şudur:
Drogo, ölümünü küçük bir kahramanlık gibi karşılar
Kendi içinde bir anlam yaratır:
Sakinleşir, Korkusunu bastırır, Ölümü bir “son görev” gibi kabul eder
Giovanni Drogo, hayatını büyük bir anlam ve kahramanlık anı bekleyerek geçirir. Ancak o an geldiğinde artık çok geçtir. Sonunda anlar ki hayat, beklenen o büyük olayda değil, yaşanan küçük anların içindedir.