·200 syf.····Okunma: 20 Mart 2026 02:51 Hem beğendim hem beğenmedim kitabı. Bir hikayeden ziyade bir deneme havasında yazılmış. Bir medeniyetin yavaş yavaş çöküşünü, yaşayan bir tanık gözünden anlatıyor. Belki de bu yüzden kitap etkileyici olduğu kadar yorucu da.
En beğendiğim tarafı, olaylara tek bir pencereden bakmamasıydı. Doğu-Batı ayrımını basit bir karşıtlık gibi sunmak yerine, iki tarafın da nasıl kendi değerlerini kaybettiğini anlatıyor. İnsan ister istemez “Gerçekten aksi bir dünya mümkün müydü?” diye sorguluyor.
Ama çok iyi biliyoruz ki tarih, o kadar da pürüzsüz değil. Bu yüzden bazı bölümlerde, düşünceden çok bir hayal kırıklığının ağırlığını okuyor gibi hissettim.
Bir diğer zorlayıcı tarafı ise kurgusal bir akışın olmamasıydı. Kitap, roman gibi ilerlemediği için duygusal bağ kurmak zorlaşıyor. Daha çok deneme tadında olduğu için, okurken sürekli düşünüyorsun ama çok az hissediyorsun. Bu da özellikle hikaye arayan bir okur için mesafe yaratabiliyor.
Tarih severlere tavsiye ederim ama salt bilgi okumayı sevmeyip kurgu arayanlara göre bir kitap değil maalesef.
Kitaplarla kalın her daim.