···Okunma: 20 Mart 2026 05:57 Beowulf, anonim bir Anglo-Sakson destanıdır ve İngiliz edebiyatının en eski ve en önemli epik şiirlerinden biridir. Yaklaşık 8. yüzyılda yazıldığı tahmin edilen eser, cesaret, kahramanlık, sadakat, kader ve iyilik ile kötülüğün mücadelesi gibi evrensel temaları işler. Hikaye, Geat kabilesinden kahraman Beowulf'un, Danimarka kralı Hrothgar'ın sarayını rahatsız eden canavar Grendel'i ve ardından Grendel'in annesini yenmek için verdiği mücadeleyi anlatır. Beowulf, yaşlandığında ise kendi krallığını korumak için bir ejderhayla savaşır ve bu savaşta hayatını kaybeder.
Eserin temalari :
__________________
Kahramanlık, onur, kader ve mücadele temalarını icerir
Eserin Temel Özellikleri :
___________________________
Eser epik tarzda kahramanlık, savaş, göç, afet gibi toplumu derinden etkileyen olayların; olağanüstü özelliklere sahip kahramanlar aracılığıyla, coşkulu ve anlatıma dayalı bir dille aktarıldığı edebi tarza sahip olup. Danimarka ve iskandinav cografyasindaki vikinglerin yasadigi donemi anlattigi icin pagan tarzda ve destansi (saga- viking efsanesi) sekilindedir.
Dil Ve Anlatim
_______________
Canli ve haraketli savas ortamlarinin kahramanlik destani seklinde nasil anlatilmasi gerekiyorsa o derece coskulu, etkileyici, okuyucuyu eserden bir an bile takip etmekten ali koymayan bir anlatimla sunulmus.