Puan vermedi·88 syf.····Okunma: 20 Mart 2026 08:51 Marcus Aurelius – Unutma, Mutlu Bir Hayat Çok Az Şeye Bağlı
Birkaç ay önce Kendime Düşünceler’i okuduğumda en çok etkilendiğim şey, bir imparatorun iç dünyasındaki sadelikti. İktidarın merkezinde olup da zihinsel olarak bir münzevi gibi yaşayabilmek, gerçekten sıra dışı bir denge.
Bir tarafta Roma İmparatorluğu’nun siyasi ve askerî yükü; diğer tarafta Stoacı bir disiplinle sürdürülen iç muhasebe… Güç, şöhret ve ihtişamın ortasında, insanın kendi nefsini terbiye etmeye çalışması beni derinden etkilemişti.
Bu kitapla birlikte hem hayatını hem de düşüncelerini yeniden gözden geçirme fırsatı buldum. Özellikle şu fikir tekrar tekrar zihne çarpıyor:
Mutluluk dış koşullarda değil, zihnin olaylara yüklediği anlamda saklıdır.
Stoacılığın “kontrol edebildiklerin ve edemediklerin” ayrımı, bugün bile psikoloji literatüründe karşılığı olan bir zihinsel çerçeve sunuyor. 2000 yıl önce yazılmış notların hâlâ güncel olması, düşüncenin zamansızlığını gösteriyor.
Bir imparatorun, kendine yazdığı notlarla insanlığa rehberlik etmesi… Bu yönüyle eser yalnızca bir felsefe metni değil; aynı zamanda karakter inşasına dair bir günlük.