2026 35. kitabı
#kitabiistan_ Bir Dehanın İzinde: Leonardo Davincı’nin Zihinsel Yolculuğu / Paul Valery Leonardo da Vinci’nin dünyasını anlatan bu eser, onu yalnızca büyük bir ressam olarak değil; durmaksızın sorgulayan, dünyayı anlamaya çalışan bir zihin olarak görmemizi sağlıyor. Çünkü Leonardo için resim,yalnızca estetik bir sonuç üretmek değil,çizgileri doğayı,insan bedenini ve hareketin ardındaki görünmez düzeni anlamanın yollarıdır. Bu yüzden Leonardo,gördüğünü kâğıda aktaran bir gözden çok gördüğünün ardındaki mekanizmayı merak eden bir zihinle oynatır kalemini. Kasların nasıl gerildiğini,hareketin bedende nasıl dağıldığını,ışığın bir yüzeye nasıl dokunduğunu anlamaya çalışırken sanat ile bilimi de birbirinden ayırmaz. Resmin yanında mühendislik,gözlemin yanında düşünceyi de ortaya çıkarır. Pazardan kuşlar alıp onları özgür bırakarak ilk kanat çırpışlarını gözlemler, Milano çevresindeki su kanallarını inceler. Leonardo’nun dünyasında resim,mühendislik ve doğa gözlemleri birbirinden kopuk alanlar olmaz,hepsi aynı merakın farklı yüzleri olur. Bazen tuvale yalnızca birkaç fırça darbesi atar,bazen de uzun süre hiçbir şey yapmaz. Siparişler gecikir,sabırsız müşterilerin sesleri yükselir fakat Leonardo için önemli olan bir işi hızla tamamlamak değil,düşüncenin kendi içinde olgunlaşmasına izin vermektir. Bu yüzden not defterlerinde “bitmemiş” görünen pek çok çalışması aslında hiç durmadan araştıran zihninin izlerini taşır. Küçük bir not eklemek istiyorum! Leonardo da Vinci’nin II. Beyazıd döneminde Haliç üzerine yapılması düşünülen köprü için eskizler göndermiş olması da kitapta dikkat çeken ayrıntılardan biri. Ayrıca İlker Balkan’ın anlatımını,yazarın değerlendirmelerinden çok daha akıcı ve anlaşılır bulduğumu da söylemeden geçemeyeceğim. Resim sanatına ilgi duyan ya da duymayan herkesin keyifle okuyabileceği ve Leonardo’nun çizimlerlerinin ve tablo analizlerinin yer almasıyla da zenginleşmiş çok değerli bir kitap. Tavsiyemdir. @kanonkitap #leonardodavinci #birdehanıni̇zinde
Bir Dehanın İzindePaul Valery · Kanon Kitap · 20263 okunma