···Okunma: 21 Mart 2026 10:54 Kitap, yaşadığımız topraklarda 18. Yüzyılın başlarından-cumhuriyetin kuruluşuna kadar geçen Çağdaşlaşma sürecinin, aydınlıkla-karanlığın, çağdaşlaşma ile muhafazakârlığın, gericiliğin mücadelesini anlatıyor.
Kitapta benim en çok dikkatimi çeken şu oldu; Aslında Osmanlı’nın en başından itibaren Modernleşme, demokratikleşme, aydınlanma, daha çağdaş bir sisteme geçme, geleneklerden kurtulma ile / var olan geleneksel yaşamı koruma, muhafazakarlık mücadelesi imparatorluk kurulduğundan beri var olmuş. Osmanlı’daki Sened-i ittifak antlaşması, Meşrutiyet devrimleri gibi atılımlar aslında demokratik, çağdaş, laik bir Türkiye’nin taşlarını döşeyen ayak sesleriydi. “Muasır medeniyet seviyesine ulaşma ideali” Atatürk’le başlamadı, Osmanlı’dan beri alttan alta kaynayan bir mücadeleydi. Ancak Büyük Atatürk eşsiz askeri ve siyasi dehası ile Osmanlı’dan beri olan çağdaşlaşma mücadelesine en büyük atılımı kazandırdı. Lale devri-Nizamıcedit hareketi-II. mahmut dönemi - Tanzimat - 1. Meşrutiyet - 2. Abdülhamid - 2. Meşrutiyet - Kanun-i esasi ve Kemalist devrim ile gelen Cumhuriyet devrimleri, meclisteki muhalefet, sosyolojik olarak halkın devrimlere tepkisi, adaptasyon süreci,… bütün bu sürecin evrimini detaylı olarak anlatmış Niyazi Berkes. Mevcut iktidarların dini daima iktidarda kalmak için nasıl kullandıklarını da okuyorsunuz !
Kitap, aslında bu topraklarda Osmanlı’nın kurulmasından - günümüze var olagelen çağdaşlaşma ile / muhafazakârlığın ; birey olma, tüm dünya insanlarıyla eşit olma mücadelesiyle / kul, tebaa, öteki olmanın; aydınlanma, çağı yakalama, ilerleme mücadelesiyle / yerinde saymanın, karanlığın, yozlaşıp, solup gitmenin tarihi.
İnternetten sipariş vermeyi düşünenler için Kitabın 552 sayfalık kalın, küçük puntolu, okuması biraz zahmetli olduğunu belirtmek isterim. Ancak dili sade ve anlaşılır. Çağdaşlaşma, aydınlanma tarihimizi anlatan en iyi kitaplardan, alanında çığır açmış bir kitap, bir baş yapıt olduğunu belirtmek isterim. Keşke bu topraklarda yaşayan herkes bu kitabı okusa; ilerleme, çağdaşlaşma, insan olma mücadelesi verenlere ödetilen bedel ile; bizi çağın dışında, karanlığa itenlerin kendileri de dahil hepimize nasıl bir bedel ödettiklerini anlayabilseler.