Tam yolda okumalık bir kitap
2026 9. kitabı
Okunma: 19 Mart 2026 22:28
Bazı eserler vardır 2-3 sayfalık bir hikayesi adeta bir roman gibidir. Mustafa Kutlu'nun da böyle hikayeleri çoktur ama bu kitabı roman diyebileceğimiz bir kalınlıkta. Ama tam bi hikaye hafifliginde. Bu da yazarlığın farklı bi boyutu bence: Uzun bir romanı 2-3 sayfalık bir hikayeymiş tadında anlatabilmek. Kitapta cok çeşitli karakterler var hepsinin geçmişlerine, o anki duygularına, birbirileri ile olan diyaloglarına ve ardı arkası kesilmeyen enerji dolu olaylara tanık oluyoruz. Her bir bölüm ayrı bi hikaye sunuyor insana o yüzden kitabın ritmi hep yüksek kalıyor zaten Kutlu'nun dili cok akıcı tam bi hikaye anlatıcısı, bu sayede kitap rahatça okunuyor. Kitap boyunca Kutlu'nun diger eserlerinde oldugu gibi insanları ve insanlığı görüyoruz en saf haliyle. Bunu bazen tek bir insanda okuyoruz bazen farklı farklı insanlarda bazen de bu insanların uyumunda. Karakterlerden bahsediyorum ama o kadar bizden insanlar ki... Kendi hayatımızdan farklı olaylar okusak da o insanların duygularından bir pay çıkarabiliyoruz kendimize ve çoğu zaman o duygu direkt aktarılmıyor bile ama okurken hissediyorsun, anlıyorsun, biliyorsun bu tanıdık hissi. O yüzden karakterler cok insani. Kitabın daha asıl son kısmına gelmeden hayatın farklı bi boyutu çarpıyor yüzümüze. Bu insani hayatın, hayatımızın da bir oyun olduğu. Bu gerçek duyguların her birinin günümüzde artik bir sekilde sahte ifadelerle örtüldüğü. Yani en azından son kısımda bana böyle düşündürtmüştü yaşadığımız onca sey yalan mıydı sadece bir hikaye miydi gerçek degil miydi diye düşündüm. Ama kitabın devamı da sorumu cevapladı diyebilirim. Evet bazı şeyler gerçekti bazıları değildi hayaldi kurguydu belki ama ondan sonraki hayatımız gercek olmaya devam edecek. Bazı yerlerde yine kurgulanacak ama insan oldukça yine gerçekliğin, gerçek duyguların içerisinde yaşanacak. Kitabımız bu "gerçek" insanların öykülerini derinleştirmeden bitiyor ama görüyoruz ki kurgudan da pek farklı değil. Aynı insani duygular, düşünceler, davranışlar ve aynı enerji aksiyon burda da var. Filmi/dizisi de çıkar demiştim kendi kendime geçen yıl çekmeye başlamışlar ama kendisini bulamadım filmin
Mavi KuşMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 201114,9bin okunma