2026 40. kitabı
Okunma: 18 Mart 2026 15:58
“Bay Hiç Kimsenin Kayboluşu”yla beraber Livera Yayınevi’nin Ortadoğu Kitaplığı’ndaki tüm romanları okumuş oldum. Şahane bir fikir gerçekten bu seri her şeyden önce. Özellikle benim gibi farklı kültürlere dair okumayı sevenler için de çok iyi bir seçki. Pek fazla sesini duymadığımız ya da dilimize çevrilen sınırlı sayıda metinlerde de genelde savaşla andığımız coğrafyaları başka bir pencereden gösteriyor okura bu dizideki kitaplar; gündelik hayatlara, varoluş sancılarına, aşk acılarına vb. tanıklık ediyoruz. Elbette siyasi ve toplumsal meselelerden nasipleniyor kurgular, çünkü aksi pek mümkün değil; fakat bambaşka meseleleri de irdeliyorlar. Seriden okuyup pişman olduğum kitap olmadı ama en çok “Bir Mısırlı İngilizce Bilmiyorsa”yı sevdim, ardından da “Bay Hiç Kimsenin Kayboluşu” gelir sanırım. Çağdaş Cezayir edebiyatının örneklerinden olan bu kısa roman iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde evsiz ve kimliksiz, adeta bir hayalet gibi yaşayan isimsiz anlatıcımızın içsel monoloğunu dinliyoruz. Anlatıcımız, oğlu kendisini terk edip giden ve başka kimsesi olmayan yaşlı, yatalak bir hastaya bakıyor, onun dairesinde yaşıyor. Kâh geçmişini, ailesini, eski işini dinliyoruz ondan kâh varoluşsal sancılarını. Bazen de vicdanıyla girdiği savaşı anlatıyor baktığı yaşlı adamı bırakıp gitmekle kalmak arasında bocalarken. Aslında anlatıcı kitaplara düşkün ve farklı biri; adeta toplumdaki çürüme, ikiyüzlü normlar ‘hiç kimse’ yapmış onu. İkinci bölümde de bunlara odaklanıyor yazar. Anlatıcının ardına düşen bir polis ve onun bir şekilde yolunun kesiştiği insanların hikayesiyle beraber toplumun bir portresini çiziyor bu kez. Farklı kesimlerden insanlarla beraber, iç savaş sonrası havayı soluyor ve din adamından adalet sistemine her şeyiyle bozuk düzeni görüyoruz. İlk bölümde bozuk sistemin çarklarının öğüttüğü insanı ikincide ise sistemin nasıl çalıştığını anlatıyor kısaca. İlk bölümü daha çok sevsem de genel olarak da beğendim kitabı. Varoluşsal sancılar ve kimlik bunalımlarıyla toplumsal eleştirinin bir araya getirilişi çok hoşuma gitti. Keza Cezayir üzerine okumaktan da büyük keyif aldım. Tavsiye ederim.
Bay Hiç Kimsenin KayboluşuAhmed Taibaoui · Livera Yayınevi · 202554 okunma
1.444 Gösterim