2026 7. kitabı
İlgi çekici bir konu, etkileyici bir hikaye. New York'a gitmek için yola çıkan iki kardeşten yanlış gemiye binen ve hayattaki dek desteği abisini kaybeden İsveçli Hakan'ın New York yerine San Francisco'ya ayak basması ve abisini bulmak uğruna koca Amerika kıtasını boydan boya kat etme hikayesi. İskoçyalı bir ailenin Hakan'a sahip çıkması, çölde altın aramaya başlamaları, sonra zengin bir dulun eline düşüp onun istismarına uğraması, kaçması ve çölde tek başına yol alması, bu sırada başına bin bir olay gelirken asla New York'a ulaşma ve abisini bulma umudunu kaybetmemesi... Gördüğünüz gibi insanı saran, merak uyandıran bir hikâye öyle değil mi? Hayır, konunun onca ilginçliğine rağmen okur olayların içine giremiyor, kendini veremiyor. Anlatımda bir hantallık, bir ağırlık, bir soğukluk var. Çeviriden mi acaba diye düşündüm, ne var ki aynı yazarın daha önce okuduğum ve çevirisine hayran kaldığım 'Güven' adlı romanın çevirmenin aynı kişi olması bu tereddüdümü bitirdi, çeviri kusuru olamayacağına karar verdim. Üstelik çevirinin bazı bölümlerde kitaba katkı sağladığını da sezdim. Bir de bu roman 2018 Pulitzer Kurgu Ödülü finalisti olmuş. Nasıl yani dedim kendi kendime. Yazarın diğer eseri, Güven, konusuyla, kurgusuyla, diliyle ve çevirisiyle muhteşem bir romandı fakat bu değil. Özetle; evet iyi bir konu iyi bir kurgu ama yavan bir anlatım. Okuyup okumama tercihi size kalmış.
UzaklardaHernan Diaz · İthaki Yayınları · 2024162 okunma