·152 syf.····Okunma: 21 Mart 2026 21:00 Kitap, yapısal ve tematik olarak Halil Cibran’ın ölümsüz eseri "Ermiş" ile şaşırtıcı (ve belki de biraz fazla) bir benzerlik taşıyor. Kudüs’ün işgalinden hemen önce bir "Bilge"nin halkın sorularına verdiği yanıtlar üzerine kurulu olan bu kurgu, Cibran’ın El Mustafa karakterinin ayrılmadan önce halka öğütler vermesiyle neredeyse aynı formülü kullanıyor. Sevgi, yalnızlık, yenilgi ve sadakat gibi kavramlar işlenirken, Cibran’ın o derin ve zamansız felsefi yoğunluğu yerine daha yüzeysel, hızlı tüketilebilir bir bilgelik sunuluyor. Bu nedenle kitabı pek de beğenmedim. Beğenmediğim halde neden çok fazla alıntı yaptığımı soracak olursanız bunun sebebini tam bir "Instagram Kitabı" olmasıyla açıklayabilirim.
Coelho bu eserinde, derin bir olay örgüsünden ziyade estetik cümlelere odaklanmış görünüyor. Sayfaları çevirirken kendinizi sürekli altı çizilecek, fotoğrafı çekilip Instagram hikayelerinde paylaşılacak cümlelerin içinde buluyorsunuz.
"Yenilgi, sadece cesurların tadabileceği bir şeydir." Bu tarz afilli cümleler, sosyal medya görsellerinin altına "ilham verici" notlar düşmek için harika malzemeler sunsa da, edebi bir derinlik arayan okur için bir noktadan sonra tekrara düşen, "spiritüel bir motivasyon konuşması" tadı vermeye başlıyor ve sıkıcı oluyor.
Kısaca "Akra’da Bulunan Elyazması", yazarın diğer kitapları düşünüldüğünde benim için tam bir zaman kaybı oldu. Özgün bir felsefi metin olmaktan ziyade, Coelho’nun daha önce defalarca işlediği temaların rafine edilip paketlenmiş bir hali gibi. Eğer beklentiniz yepyeni bir bakış açısı kazanmaksa hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz; ancak kahvenizin yanında altını çizeceğiniz şık cümleler ve estetik aforizmalar arıyorsanız, kitap tam olarak bu amaca hizmet ettiğinden, sizi mutlu edebilir.