2026 1. kitabı
Okunma: 22 Mart 2026 10:36
Cemile… Bir kadının bütün herkese hükmedebildiği bir güce sahipken bütün sesleri bastıran bir sese sahipken dünyayı en sessiz biçimde yaşayan bir adama aşık olması asıl hikayedir. Fakat şöyle bir ayrıntı var ki Cemile aslında asker eşidir. Kocası ikinci dünya harbine katılmıştır ve o sıralarda köylerinde onun kocası gibi savaşa giden o kadar çok insan vardır ki erkek nüfusu azlığından kadınlar da savaş harbine yardımcı olmak için tahıl ambarı taşımaktadır, işte bu sırada Cemile ve Danyar birebirlerine ruh penceresinden bakmış ve aşık olmuşlardır. Kitabın anlatıcısı Cemile’nin eşinin küçük kardeşidir, bütün bu olanlara tanık olup abisine rağmen, aşk için Cemile ve Danyar’ın aralarında ki muhabbete göz yumarak içten içe destek olmuştur. Ahlak ve etik çerçevesinde hem Cemile’nin aşkı hemde eşinin küçük kardeşinin göz yummasından dolayı karakter olarak kendilerini sorgulatsalar da bu kitaptan alabileceğiniz en büyük çıkarım Cemile gibi bu dünyaya hükmedecek güce sahip bir kişiliğe hatta iyi bir maddiyata sahip olsanız dahi bir o kadar tersine maddi imkanı olmayan bir o kadar güçsüz bir insana kalben yenilme ihtimaliniz olabileceğini unutmamanızdır. Kitabı okurken gerçek ruh eşini seçebilmek mi yoksa kendini ait hissetmediğin bir hayata iffetin için o hayatı yaşamak mı diye sorguluyorsanız bence kitabı gerçekten anlayarak okumuşsunuz demektir. Böyle bir ikilemi yaşamamak adına bu hayatta gerçek aşk için acele edenlere yazılmıştır belki de bu kitap, iyi okumalar
CemileCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 201944,6bin okunma