2026 21. kitabı
Ayfer Tunç’un daha önce Bir Hanımefendi Yoksa Anneler Size Gelecek isimli kitabını okumuştum. Keyifli bir kitaptı ama çok da hoşuma gitmemişti diyemem. Bu kitap son dönemde sık sık karşıma çıkıyordu, genelde popüler kitapları almayı sevmiyorum ama bir şekilde bu kitabı aldım, iyi ki de almışım. Beklediğimden çok daha güzel bir kitap çıktı. Öncelikle Ayfer Tunç’un dili ve kalemi çok başarılı. Normalde çok fazla düşünceye inen, olay yerine insanları anlatan kitapları çok sevmem, bana genelde ağır gelir. Ama Ayfer Tunç bu kitapta kendini ve etrafındaki topu topu birkaç insanı anlatırken, kitapta çok farklı bir olay zinciri oluşturmuş ve bu zincir insanı içine çekip ilginç bir merak oluşturuyor. Kitabın sonu nasıl gelecek diye merakla bekliyor insan. Kitabın konusuna gelince; Şehnaz, üniversitede öğrenciyken âşık olduğu hocası E ile 30 yıldır birliktedir. Ancak bu süre boyunca Şehnaz hep ikinci kadındır. Çünkü E, Ayşan ile evlidir ve Ayşan’dan boşanmadığı gibi onunla da fiziksel ve ruhsal ilişkisini devam ettirmektedir. E narsist bir insandır, ama kitap boyunca E mi narsist yoksa Şehnaz mı mazoşist, bu iki duygu arasında gidip geldim. Aslında Şehnaz da kendi içinde tam da bu sorgulamayı yapıyor. Evet, E oldukça bencil bir adam ama Şehnaz bunun farkındayken neden otuz yıl boyunca bu adamı terk etmedi? Hayatını ne için geçirdi ve yolun sonunda nerede? Şehnaz bir yandan yaşamını sorgularken, bir yandan da bize annesinin ve anneannesinin gerçek hayatlarını anlatır. Gerçekte saklanan nice hayatlar var, kimler hangi sırları gizliyor? Ayfer Tunç bir yandan bize üç kadının hikayesini anlatırken, bir yandan da ülkemizdeki kadın gerçeğini, kadınların maruz kaldığı gizli acıları gün yüzüne çıkarıyor. Gerçekten beğendiğim bir kitap oldu.
Annemin Uyurgezer GeceleriAyfer Tunç · Can Yayınları · 20266,9bin okunma