2026 7. kitabı
Okunma: 22 Mart 2026 15:14
Osamu Dazai'nin İnsanlığını Yitirirken eseri modern insanın anlamla kurduğu ilişkinin radikal bir sorgulamasıdır. Yozo karakteri üzerinden toplumsal rollerin ne kadar yapay, “ben” dediğimiz şeyin ise ne kadar kırılgan olduğunu gösterir. Toplumun ne olduğunu sorar, toplumun çekindiğimiz tepkileri aslında çevremizdeki insanların tepkileri değil midir? Metin, özellikle Nihilizm bağlamında okunabilir: Değerlerin çözüldüğü, anlamın dışsal olarak kurulamadığı bir dünyada, bireyin kendisiyle kurduğu ilişki de parçalanır. Yozo’nun trajedisi, yalnızca topluma uyum sağlayamamak değil; aynı zamanda hiçbir değeri sahici bulamamaktır. Bu açıdan eser, şu soruya yol açar: İnsan, anlam üretmeden yaşayabilir mi? Varoluş, yabancılaşma ve anlam problemleriyle ilgilenenler nihilizm tartışmalarına ilgi duyanlar, edebi metinlerde psikolojik derinlik ve karakter çözümlemesi arayanlar okuyabilir. İç monolog ve kırılgan anlatıcılarla kurulan metinleri sevenler, yer yer rahatsız edici bir dürüstlüğe açık olan okurlar sevebilir. Çünkü metin, rahatlatmak için değil; rahatsız ederek düşündürmek için yazılmış.
İnsanlığımı YitirirkenOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202560,2bin okunma