KIYAMET GÖLGESİNDE AŞK...
2026 14. kitabı
Okunma: 10 Mart 2026 01:27
Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın toplum eleştirisini mizah ve ironiyle harmanladığı, döneminin ötesine geçen eserlerinden biri. Roman, 1910 yılında dünyaya yaklaşan Halley Kuyruklu Yıldızı etrafında şekillenen büyük bir korku atmosferini merkezine alırken, aslında insan doğasını ve toplumsal refleksleri sorgulayan güçlü bir metin sunuyor. Eserde, dönemin bilimsel yetersizlikleri ve kulaktan dolma bilgilerle yayılan “dünyanın sonu geliyor” paniği çarpıcı bir şekilde işleniyor. Kuyruklu yıldızın kuyruğunda bulunan siyanojen gazının dünyayı yok edeceği söylentisi, halk arasında hızla yayılır ve akıl dışı önlemler alınmaya başlanır. Camların macunla kapatılması, kapı altlarına ıslak bezler yerleştirilmesi, gaz maskesi satışlarının artması ve hatta “kuyruklu yıldız hapı” gibi fırsatçılıklar, toplumun korku karşısında ne denli irrasyonel davranabildiğini gözler önüne serer. Romanın merkezinde yer alan İrfan Galip karakteri, Avrupa’da eğitim almış, kendini bilgili gören ancak bu bilgiyi kibirle harmanlayan bir figürdür. Halkı bilinçlendirmek amacıyla konferanslar düzenlese de, onun yaklaşımı çoğu zaman öğretici olmaktan ziyade küçümseyicidir. Bu yönüyle İrfan Galip, yalnızca cehaleti değil, “bilgi kibri”ni de temsil eder. Öte yandan Feriha karakteri, dönemin kadın profiline kıyasla oldukça entelektüel ve özgür ruhlu bir çizgide sunularak esere farklı bir derinlik katar. Eserin en güçlü yönlerinden biri, bilgi kirliliği ve korku kültürü üzerine yaptığı vurgudur. Gürpınar, 100 yıl önceki bir toplumsal paniği anlatırken aslında bugünün dünyasına da ayna tutar. Sosyal medya çağında hızla yayılan yanlış bilgiler, abartılan felaket senaryoları ve sorgulamadan inanma eğilimi düşünüldüğünde, romanın güncelliğini koruduğu açıkça görülür. Ancak eserin bazı yönleri günümüz okuru için zorlayıcı olabilir. Özellikle dönemin bilimsel tartışmalarına uzun uzun yer verilmesi, akıcılığı zaman zaman sekteye uğratır. Ayrıca klasik anlamda güçlü bir olay örgüsünün bulunmaması, “sonunda ne olacak?” merakını zayıflatır. Okuyucu zaten kuyruklu yıldızın dünyaya çarpmadığını bildiği için, anlatı daha çok bir gözlem ve tahlil metnine dönüşür. Tüm bunlara rağmen roman, verdiği mesajlarla oldukça değerli bir yerde durur. “Korku, mantığın katilidir” fikri eser boyunca açıkça hissedilir. İnsanların panik anında nasıl düşünmeden hareket ettiğini, söylentilerin nasıl büyüyerek felakete dönüştüğünü çarpıcı örneklerle gösterir. Aynı zamanda bilgi sahibi olmanın, başkalarını küçümsemek için değil; toplumu aydınlatmak için kullanılması gerektiğini hatırlatır. En çarpıcı soruyu ise okura bırakır: Dünya gerçekten yok olmak üzere olsa, biz ne yapardık? Gürpınar’ın bu sorusu, romanın yazıldığı dönemden bugüne kadar geçerliliğini koruyan evrensel bir sorgulama olarak zihinlerde yer etmeye devam ediyor.
Alıntı
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202525,7bin okunma