Hava Uyanıyor eleştirisi
2026 2. kitabı
Okunma: 22 Mart 2026 18:11
Bir süredir bir alışkanlığım var. Kitapları satın almadan önce kütüphaneden okuyorum ki beğenmezsem aldığıma pişman olmayayım. Bu ekonomide gerekli de bir durum bence. Böylelikle bu serinin ilk iki kitabını ödünç aldım ve birincisini yeni bitirdim. İyi ki de böyle yapmışım. Çoğunlukla övüldüğünü gördüğüm bir seriydi. Bir iki yergi de gördüm. Az da olsa beklentiyle başlamıştım fakat maalesef ben de pek beğenmedim. Aslında konusu ilgi çekiciydi. Bir kütüphane çırağı... Diye başlayınca ve fantastik olunca hemen dikkatim yönelmişti kitaba. Fakat... Öncelikle çok fazla yazım yanlışı vardı ne yazık ki. Dili çok basitti. Fazla yüzeysel ve hızlı, geçiştirir gibiydi. Bunu nasıl anlatacağımı bilemiyorum. Bazı yerlerde de cringe hissettim. Daha zekice yazılmış olmasını beklerdim. Olaylar desen o kadar tahmin edilebilir ve klişeydi ki.. Neredeyse hiç şimdi ne olacak acaba diye merak etmedim. Tahmin ettiğim şekilde de oldu çoğu şey. Sürekli ben böyle bir sahneyi başka bir kitapta okumuştum hissi vardı üzerimde. Çok tanıdıktı her şey. Ayrıca çoğu şey havada kalmış gibi hissettim, düzgünce temellendirilerek veya mantıklı bir şekilde açıklanmamıştı. Bu da ayrı rahatsız ediciydi. Yazar kendince bir şeyler açıklamaya çalışmış ama olmamış bence yetersiz kalmış. Evet aşka aksiyondan daha çok odaklanmış bir kitaptı, ki aksiyonun daha ön planda olmasını isterdim, ama duygular bir o kadar kötü yazılmıştı bana göre. Özellikle baş karakterin bir saniye öncesiyle sonrasının tutarsızlığı ve dengesizliği beni çok rahatsız etti. Ya aşırı ya da yetersizdi, olması gerekenden zayıftı duyguları. Bazen sonraki sayfaya geçince o kadar bambaşka ruh halinde oluyordu ki acaba sayfa mı atladım diye şüpheye düşüyordum. Baş karakterin bazı davranışları da çok saçmaydı. Ayrıca bu kadar kısa sürede aşık olmalarını da tercih etmezdim. Daha çok süreç görmek isterdim. Çünkü en başta açıkça birbirlerini aşağıladıklarını falan gördük. Birden daha doğru düzgün hiçbir şey yaşanmadan oluverdi gibi oldu. Neyse. En kötüsü, hiçbir karakterle bağ kurabildiğimi hissedemedim. Hiçbirini öyle sevemedim. Aslında devamını da merak etmiyorum ama almışken bir şans vereceğim sanırım. Belki daha küçük yaşta olsaydım ve ilk fantastik kitaplarımdan biri olsaydı beğenirdim yorumlarına katılıyorum. Şu anki bakış açımla, yok. Daha derinlikli yazılmış şeyler istiyorum sanırım.
Hava UyanıyorElise Kova · Yabancı Yayınları · 20164,163 okunma