·280 syf.····Okunma: 22 Mart 2026 23:16 Kitabı değil de olayları yorumlayacağım.
İslam tarihinde birkaç olayı okuduğum zaman tüylerim diken diken oluyor, ne yorum yapacağımı şaşırıyorum. Yorum yaparken günaha gitmekten Allah’a sığınıyorum.
1. konu Peygamberimizin vefatından hemen sonra daha defnedilmeden sahabilerin halife kim olacak, İslam Devletini kim yönetecek tartışmasına girmesi. Daha yeni peygamber aralarından ayrılıyor hemen birbirlerine düşüyorlar. Neyse ki olay tatlıya bağlanıyor.
2. konu Hz. Osman’ın halifeliğini beğenmeyen kişilerin Onun evini kuşatma altına alması, ya seni öldüreceğiz ya sen halifeliği bırakacaksın diye meydan okumaları. Siz kimsiniz bu ne cüret nasıl cesaret? Karşınızda peygamber damadı, cennetle müjdelenmiş, varını yoğunu İslama Müslümanlara harcamış kutlu bir sahabi var. Ve bunu yapanlardan biri Hz. Ebu Bekir’in oğlu Muhammed. Çok garip geliyor, algılayamıyorum. Bunları yaparken de yinie İslam adına yaptıklarını sanıyorlar ama yahudiler onları parmağında oynatıyor. Hz. Nuh’un oğlu da ona iman etmemişti. Tufan başlarken bile babası gel, iman et gemiye bin, kurtul demişti de ben dağlara çıkarım korurum kendimi demişti, sonra helak olup gitmişti. Peygamber oğlu olmak bile yetmemişti. Hz. Ebu Bekir’in oğlu da böyle bir hata yapabilir demek ki. Diğer bir konu Hz. Osman’ı ailesini akrabasını kayırmakla şuçluyorlar. Halifenin evini sarmışlar. Gelsenize siz de isyancıların karşısına dikilsenize. Niye yalnız bırakıyorsunuz, onlara gösterdiği yumuşak huyluluktan da maruz kalıyor bu isyana ama anlamadım.
3. Hz. Alinin halifelik döneminin tamamı. Hz. Osman’ı şehit edenler Hz. Alinin halifeliğinde Hz. Osman’ın katilini bul diyorlar, başının etini yiyorlar. Öyle bir dönemki Müslüman kanı dökülmesin diye Hz.Ali ne yapacağını ne karar vereceğini şaşırıyor. Kim dost kim düşman belli değil. Onu da şehit ediyorlar. Hz. Ali yine Peygamberimizin damadı, cesarette ilimde önde gelen sahabilerden, ilk Müslümanlardan, çocuktan Peygamberimizin evinde, çocuğu gibi ailesi olmuş, cennetle müjdelenmiş. Ona meydan okumak, karşı gelmek, onun yönetimini beğenmemek kimin haddine. Allahtan en çok korkanlardan biridir o dönemde. Onun canına kıymak ne cesaret.
Ya da bu iki halifeyi yalnız bırakmak nasıl bir şey. Etten duvar örmek gerek. Diğer bütün Müslümanların birleşmesi gerek.
4. bir konu Hz. Hüseyin’in ve ailesinin şehit edilmesi. Peygamber torununu nasıl susuz bıraktınız, ona nasıl kılıç kaldırdınız, kanını döktünüz, cesedini parçaladınız hiç mi Allahtan korkmadınız, sonrasında utanmadınız?
Şimdi bu yaşananlar kafirler tarafından olsaydı, kafir bunlar, onlara yakışan bu, kafir kafirliğini yaptı olurdu. Ama müslüman müslümana taraf olunca bu kadar kan dökülmesini anlamıyorum.
Belki bunları söylerken haddimi aşıyorum. Allahım sen affet, yanlış bir şey söylemekten yine sana sığınıyorum.