2025 14. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2025 19:03
“Şöyle elime aldım Seneca’nın Phaedrasını… Bir yanda Latincesi, bir yanda Türkçesi… Hem kulak dolgunluğu, hem zihin açıcı. Hasan Âli Yücel Klasikler Dizisi’nden çıkmış bu kitap, güven veriyor insana. Çevirisini de Çiğdem Dürüşken yapmış, Latincesinden direkt çevrilmiş, eh yani işin ehli ellerden çıkmış belli. Kitabın içeriği mi? İşte o bambaşka bir dünya. Antik Roma’nın Stoacı filozofu Seneca’nın kaleminden çıkan bir trajedi. Merkezde Phaedra adında bir kadın var… Kral Theseus’un karısı ama kalbi darmadağın. Çünkü üvey oğlu Hippolytos’a karşı içinde bastıramadığı bir tutku taşıyor. Evet evet, bildiğin saplantı. Aşk değil bu, düpedüz felaket habercisi. Seneca’nın dili sert, keskin ama bir o kadar da şiirsel. Ahlak, kader, tutku, pişmanlık… Her sahnede biraz daha içine işliyor bu duygular. Phaedra’nın iç çatışması öyle derin ki, bazen kızıyorum, bazen üzülüyorum, bazen de sadece susup okuyorum. Bu kitap sadece bir tiyatro metni değil, aynı zamanda bir vicdan aynası. Kim neyin peşinde, kim neyi bastırıyor, kim kendine yalan söylüyor… Hepsi ince ince işlenmiş. Yani öyle çerezlik değil, sindire sindire okunacak bir şey bu. İyi ki başlamışım, iyi ki elime almışım. Her sayfa, Seneca’nın çağlar öncesinden bugüne attığı bir tokat gibi. Uyandırıyor insanı.”
2025 Okuma Raporları
PhaedraSeneca · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2019628 okunma