2026 4. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2026 17:32
Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza Taha Kılınç ve onun “ Kayıp Coğrafya’nın İzinde” kitabı ile geldim. Bu kitap, Doğu Türkistan’da(Uygur Özerk Bölgesi) yaşayan Müslümanlar Türklerin hayatını anlamak ve anlatmak için çıkılan bir seyahatin sonucunda ortaya çıkmış. Şu an Çin’in egemenliğinde olan Doğu Türkistan’daki sessiz çığlığa bir ses olmaya çalışmış. Hatta Çin’in bu kitabın basılmasını ve yayılmasını engellemeye çalıştığı da söyleniyor. Taha Kılınç’ın Doğu Türkistan’ın birçok şehrini geziyor,fotoğraf çekiyor ve onları bizlerle buluşturuyor. Bu şehirlerin hepsinde ortak olan baskıyı,zulmü, sindirilmişliği bize gösteriyor ve hissettiriyor. Çin’in hem dindaşımız hem de ırktaşımız olan Uygur Türklerine olan baskı ve zulmünü her sayfanın her satırından görüyoruz. Camilerin zamanla yıkılmasından yada restorasyon çalışması altında asıllarının bozulmasın tutun da ünlü Müslüman Türk adamlarının mezarlarının kaybedilmesi, taşınmasına kadar çok fazla zulme tanık oluyoruz. Kitapta, Doğu Türkistan’ın her yerinin kamera ile izlenmesi, camilerin kapısına kilit vurulması, aile kurumunu koruma adı altında her aileye Çinli bir erkek görevlendirilemesi ve daha ağırı bu uygulamara karşı çıkacak olsanız rehberlik merkezi adı altında işkence merkezleri. Camiye kayıtla girmeniz ve bazı camilere 65 yaş sınırı konulması gibi uygulamar da cabası. Anlayacağınız Doğu Türkistan’daki Müslüman Türkler ne dinlerini ne de kültürlerini yaşayabiliyorlar. Bir şekilde Doğu Türkistan’dan çıkmayı başaranların o ülkelerden iadelerinin istenmesi ve dışarıdan akrabalarıyla kimsenin bir iletişim kuramaması yada kursa bile kurduğu ailenin hayatının sıkıntıya girmesi gibi daha çok fazla kan donduran gerçeği de yine bu kitapta okuyoruz. En acısı da Çin’in asimilasyon politikası da işe yarıyor olması. Kimsenin bu zulme dur dememesi. Çin’e karşı hiçbir şekilde bir yaptırım yada boykot durumumu oluşmaması beni hayliyle üzdü. Son zamanlarda okuduğum en farkındalığımı arttıran kitap oldu. Çin’e karşı nefretim dağlar kadar arttı. Allah Çin ve Çin gibi zalim ülkeleri kahretsin. Size de bu kitabı okumayı tavsiye ediyorum.
Kayıp Coğrafyanın İzindeTaha Kılınç · Ketebe Yayınevi · 20251,107 okunma