Secde Suresi – 17. Ayet
Nüzul yeri: Mekke Ayet sayısı: 30 Mushaftaki sıra: 32. sure İniş sırasına göre: 75. sure Sure türü: Mekkî Ana konusu: Ahiret mükâfatı, kulluğun değeri, görünmeyen mükâfatın büyüklüğü Ayet (32:17) “Yaptıklarına karşılık olarak, kendileri için saklanan göz aydınlıklarını hiç kimse bilemez.” (Secde, 17) Açıklama Bu ayet, Allah’ın mü’min kulları için hazırladığı mükâfatın tasavvur edilemez derecede büyük olduğunu bildirir. Ayetin merkezinde “göz aydınlığı” ifadesi vardır: Yani insanın içini ferahlatan, gönlü huzura boğan, tarifsiz bir sevinç. Allah, bu mükâfatı dünyada çaba gösteren, sabreden, kulluğundan vazgeçmeyen mü’minlere “gizli bir hazine” gibi saklar. Ayette özellikle şöyle bir vurgu vardır: Bu ödülü hiç kimse bilemez. Yani hayal bile edilemeyecek bir mutluluk… Bu, kulun emeğinin Allah katında zayi olmayacağını, çabalarının ilâhî bir değer taşıdığını gösterir. Ayet, hem teşvik hem de teselli niteliğindedir: Hiçbir salih amel boşa gitmez; Allah katında saklanan mükâfat, insanın tahmin sınırlarını aşar.
·1 alıntı·
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Allah Teâlâ, ‘Ben sâlih kullarım için hiçbir gözün görmediği, hiçbir kulağın duymadığı, hiçbir insanın hatır ve hayal edemediği nimetler hazırladım’ buyurdu.” Ebû Hüreyre, isterseniz şu âyeti okuyunuz dedi: “Mü’minlerin yaptıkları ibadet ve iyiliklere karşılık olarak onlara ne mutluluklar saklandığını hiç kimse bilemez.” (Secde sûresi, 17) (Buhârî, Bed'ü'l-halk 8, Tefsîru sûre (32), 1, Tevhîd 35; Müslim, Cennet 2-5. Ayrıca bk. Tirmizî, Tefsîru’l-Kur’ân 33, 57; İbni Mâce, Zühd 39)