2026 16. kitabı
Okunma: 15 Mart 2026 22:49
Bazen sevmek, sadece yan yana olmak değilmiş; sevdiğin kırılmasın diye kendini feda etmek, gerekirse "kötü adam" olmayı göze almakmış. Müjde Aklanoğlu’nun bu kitabında Damla ve Sait’in lisede filizlenen, her zorluğa göğüs geren o devasa aşkının nasıl bir vazgeçişe dönüştüğünü okurken kalbim paramparça oldu. ​Damla, ailesini karşısına alıp Sait ile kaçtığında, bu aşkın sonsuza kadar süreceğine inanıyordu. Ama hayatın acı sürprizleri bazen en sağlam bağları bile koparabiliyor. Sait’in o naif adamdan bir anda hırçın, kaba ve uzak birine dönüşmesinin altındaki o kahreden sebebi öğrendiğimde kendimi kötü hissettim. Bir insan, sevdiği kadın kendisinden sonra ayakta kalabilsin diye onu başkasının kollarına emanet edecek kadar büyük bir acıyı nasıl sırtlanır? ​Sait’in kanser olduğunu gizleyip Damla’yı kendinden nefret ettirerek uzaklaştırması, hatta onun mutlu olacağı geleceğin temellerini gizlice atması nasıl bir fedakarlık.Kitabın en can yakıcı yeri ise Sait’in son nefesini verirken elinde Damla’nın atkısıyla, sevdiği kadının yeni hayatına attığı imzayı izleme çabasıydı. Bu ne büyük bir hasret, ne ağır bir imtihan! ​Ama hikaye burada bitmiyor. Damla’nın o derin sessizliğine, yanan yüreğine Baran şifa oluyor. İki yaralı ruhun birbirine yol, yoldaş ve ev oluşunu okumak bana şunu hissettirdi: Yaralar iyileşiyor ama izi hep kalıyor. Yine de hayat, ne olursa olsun yaşamaya değer. Güven önce kendinde filizlenirmiş, başkasına uzatmak için önce kendi ellerine inanmak gerekirmiş. ​Baran’la yeni bir hayat kurmuşken gelen o telefon,Sait’in aslında yıllar önce bu dünyadan göçüp gittiğini bir avukatın soğuk sesinden öğrendi.Ne zor şey değil mi, ölmediğini bilmek ama aylar önce ölmüş olduğunu o an öğrenmek? Sait, Damla’yı kendinden uzağa iterken aslında ona yaşanacak koca bir gelecek bırakmış. ​Müjde Aklanoğlu’nun kalemiyle kurduğu bu dünyaya, duyguları bu denli içten geçirmesine bayıldım. Yaralı yüreklere şifa olan, sabrın ve şefkatin gücünü hatırlatan sarsıcı bir hikayeydi. Geçmişin gölgesinden çıkıp bugünün güneşinde ısınmaya çalışan herkesin kendinden bir parça bulacağı bir kitap.
AraftayımMüjde Aklanoğlu · Anayurt Yayınları · 201898 okunma