New Geopolitic Arena
2026 12. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 15:15
Nisan’dan önce kullanmam gereken izinlerimin denk geldiği bir dönemde, bayram tatilini de fırsat bilerek bu kitabı bitirdim. Aslında yıl sonuna bırakılabilecek bir kitaptı ama iyi ki öyle olmadı. Bazı kitaplar zamanlamasıyla anlam kazanıyor. Tim Marshall’ın okuduğum altıncı kitabı oldu. Sky News ve BBC’de yaklaşık 30 yıllık savaş muhabirliği tecrübesi olan Marshall, bu birikimini kitaplarına çok net yansıtıyor. Daha önce Prisoners of Geography, The Power of Geography ve özellikle Worth Dying For: The Power and Politics of Flags kitabını okumuş ve çok beğenmiştim. Bu kitap da aynı çizginin bir devamı gibi, ama bu sefer sahne Dünya değil, uzay. Kitap boyunca Low Earth Orbit dediğimiz alanın aslında ne kadar kritik olduğu çok net ortaya konuyor. GPS sistemleri, iletişim altyapıları, finansal akışlar ve askeri sistemler… Günümüz dünyasının görünmeyen omurgası burada dönüyor. Bu yüzden mesele sadece teknoloji değil, doğrudan güç. Uzay artık keşif alanı değil, bir kontrol alanı. Ve bu kontrol etrafında şekillenen ciddi bir rekabet var. Uydular sadece veri taşımıyor, aynı zamanda güç projeksiyonunun bir parçası haline geliyor. Kitabı okurken aklımdan geçen en net çerçeve şu oldu: Bu aslında bildiğimiz güç oyunlarının yeni sahnesi. “Who controls low Earth orbit controls near-Earth space…” diye başlayan yaklaşım, oyunun mantığını özetliyor. Gücünü ne kadar gösterdiğin ile ne kadar sakladığın arasındaki ince denge hâlâ geçerli. Teknoloji hızlanıyor, imkansız dediğimiz şeyler normalleşiyor ama insan doğası aynı kalıyor. Einstein’ın “Two things are infinite…” sözü burada boşuna değil. Bu alıntıların ortak noktası şu: Uzay değişiyor ama güç mücadelesinin kuralları değişmiyor. Yakın gelecekte uydular arası çatışmalar, anti-satellite weapons ve hatta space’ten yeryüzüne yönelik saldırı senaryoları artık sadece teorik değil. Bu yarışın başını tahmin edileceği üzere ABD, Rusya ve Çin çekiyor. Ama oyun sadece bu üçlüden ibaret değil. European Space Programme, UK Space Command, UAE gibi aktörler de pozisyon alıyor. Ay’a üs kurma planları, burada yapılacak madencilik faaliyetleri ve özellikle nadir metaller konusu işin ekonomik tarafını oluşturuyor. Çin’in bu alandaki mevcut ağırlığı düşünüldüğünde, Moon yeni bir fırsat alanı haline geliyor. Ama tüm bunların ortasında ciddi bir politik ve hukuki boşluk var. Space artık sadece keşif değil. It’s a new geopolitical arena.
The Future of GeographyTim Marshall · Elliott and Thompson · 20231 okunma