2022 24. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2022 00:00
Yıllar önce lisede hazırlık sınıfına giderken "A Christmas Carol" adında bir kitap okumuştuk. Kitap İngilizce olmasına rağmen oldukça anlaşılırdı ve hikaye tüm sınıfın ilgisini çekmişti. Yaşlı ve pinti Scrooge'u, tam da Noel zamanı üç tane hayalet ziyarete geliyordu. Bunlar geçmişin, bugünün ve geleceğin hayaletleriydi. Scrooge, Noel'den nefret eden, oldukça cimri, fakirlere el uzatmayan, çevresince aksi ve geçimsiz olarak bilinen bir ihtiyardı. Bu üç hayalet onun kendisiyle yüzleşmesine vesile olup aslında Noel'in ne kadar güzel olabileceğini ve birilerine yardım etmenin insanı ne kadar mutlu edebileceğini ona gösteriyorlardı. Gördüklerinden oldukça etkilenen Scrooge, geçmişte yaptığı hataları telafi etmek amacıyla olduğunun tam zıddı bir adama dönüşüyordu. İşte o zamandan bu zamana Ebenezer Scrooge adını hiç unutmadım. Belki karakterin muhteşem dönüşümü etkilemiştir beni bilemiyorum. Ve bugün, yıllar önce okuyup etkilendiğim bu hikayeyi tekrar okuma fırsatı yakaladım. Hem doğru zamanda bu kitabı elime aldım, hem de Dickens'ın o akıcı anlatımını bir kez daha tecrübe ettim. Bu kitap, yazıldığı dönemde (Viktorya Dönemi) İngiltere'de de oldukça beğenilmiş ve insanların Noel'i kutlama şekillerine bile etki etmiş. Dickens ile tanışmak isteyenlere ve yeni yıl yaklaşırken bu ruha uygun bir kitap okumak isteyenlere tavsiye ederim.
Bir Noel ŞarkısıCharles Dickens · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202411,3bin okunma