Pazarlama denince çoğu kişinin aklına satış gelir, ancak Philip Kotler bu kitapta bu algıyı baştan sona değiştiriyor. A'dan Z'ye Pazarlama , klasik bir pazarlama kitabı gibi uzun teorik anlatımlar sunmak yerine, kavramlar üzerinden ilerleyen pratik ve düşündürücü bir rehber niteliğinde.
Kitabın en güçlü yanı, pazarlamayı A’dan Z’ye yaklaşık 80 kavram üzerinden sade ve net bir şekilde açıklaması. Her başlık kısa ama yoğun; okurken “evet, aslında olay tam olarak bu” dedirten çok fazla nokta var. Özellikle pazarlamanın sadece ürün satmak değil, müşteriyle değer temelli bir ilişki kurmak olduğunu vurgulaması kitabın temel mesajını oluşturuyor.
Philip Kotler ’in yaklaşımı oldukça net:
Pazarlama, şirketin bir departmanı değil, tüm organizasyonun bakış açısıdır.
Bu bakış açısı kitabı sadece pazarlamacılar için değil, iş geliştirme, yönetim ve hatta girişimcilikle ilgilenen herkes için değerli hale getiriyor.
Ancak kitabın bir eksi yönü de var. Günümüz dijital dünyasına dair detaylı bir içerik sunmuyor. Sosyal medya, veri analitiği gibi konulara değinmemesi, özellikle dijital pazarlama tarafına odaklananlar için bir boşluk yaratabilir. Buna rağmen kitap, pazarlamanın “temel mantığını” anlamak için hâlâ oldukça güçlü bir kaynak.
Genel olarak, A'dan Z'ye Pazarlama uzun uzun okumaktan sıkılan ama pazarlamanın özünü anlamak isteyenler için ideal bir kitap. Ara ara açıp okunabilecek, her seferinde yeni bir şey hatırlatan bir başucu kitabı gibi.