Illich
Illich’in 1972’de söylediklerine her düşünüşümde içim cız ediyor. Çünkü modern eğitim dediğimiz şey, düşününce aslında kapitalizmin oynadığı en maharetli oyunlardan biri: bilgiyi özel mülke dönüştürmek. Okul, bilgiyi paketleyip bir etiket fiyatı biçtiği an, onu herkesin ortak mirası olmaktan çıkarıyor. Sonra da üzerine dereceler, sınavlar, diplomalar koyup tam bir sermaye haline getiriyor. Al, sat, biriktir, bir başkasından üstün ol. Şimdi fark ediyor musun? Bu sistem bize aslında öğrenme ihtiyacını değil, tam da okul ihtiyacını aşılıyor. Peki okulsuz bir toplum mümkün mü? Illich’e göre fazlasıyla mümkün. Bilginin ağlar içinde, mentorluklarla, beceri paylaşımıyla, açık kaynaklarla özgürce aktığı bir dünya… Çünkü gerçek öğrenme zorunluluktan değil; meraktan, ihtiyaçtan ve insanın gönüllü işbirliğinden doğuyor. Gerisi kalıyor. Ne dersin, okuldan arınmış bir öğrenme kurabilir miyiz? BURAK YELİN #keşfet #eğitim #ivanillich #okulsuztoplum #kapitalizm #bilgi #sermaye #özgüröğrenme #alternatifeğitim #felsefe #pedagoji #düşünce #toplum #devrim #kültür
Felsefe-Düşünce