···Okunma: 24 Mart 2026 18:32 Sandor Marai 'den bu seferde Csutora adlı kitabı okudum. Sandor genelde kitaplarında insan -insan ilişkilerini anlatırken bu kitabında bir köpek üzerinden insan hayatını sorgulatıyor.
Kitap,bir burjuva yazarın (adamın) eşine son anda Noel hediyesi olarak bir köpek alması ile başlıyor.Adam puli cinsi yavru bir köpek aldığını düşünerek eve getiriyor.İlk önceleri evde herkes o köpeğe bir şahsiyet ve aidiyet duygusu ile yaklaşıyor. Ama bu yavru köpek büyüdükçe cins bir köpek olmadığı sıradan bir çoban köpeği olduğu anlaşılınca beyefendinin gözünden düşüyor. Burada da sınıf farklılığı burjuva sınıfının ayrıcalığı vurgulanıyor. Bizim evin Csutorası evcilleştirmesi mümkün olmayan söz dinlemeyen ve başına buyruk tavırlar sergileyen bir köpek. İlk başta çok komik ve eğlenceli gelen bazı durumlar bir felaket ile sonuçlanıyor. Yazar burada "köpekler sahibine sadıktır"tezini çürütüyor.
Csutora evden gönderildikten sonra ev sahiplerinin bir daha bir köpek veya evcil bir hayvan beslemeyi düşünmeyeceğini düşünürken eve Finlandiya Spitz cinsi köpek Jimmy King adlı bir köpek alıyorlar. Bunu da kitabın son paragrafında
"Csutora 'nın yaşamında bıraktığı tüm bu saldırgan,kaba ve karanlık iz, Jimmy King 'in iyilik ve güzellik dolu olumlu yanlarına rağmen gönlünde daha farklı bir yer tutuyor. Çünkü düşe kalka ilerlediği bu yaşam denilen yolculukta, yaptığı hata ve yanlışlıklar ona şunu öğretti: Biz insanlar genellikle güzeli,iyiyi ve erdemi değil,bastırılan, mükemmel olmayan, sinirli,yaşamda dişlerini göstererek bizle kavga eden şeyleri daha çok seviyoruz, ki bunlar erdem ve uyum değil,hata ve isyan dolu şeyler. Ders diyorsak , ister yaşamda olsun ister sanatta,eninde sonunda insan bu gerçekle yüzleşiyor,tıpkı bir köpek ısırığı gibi" diyor.
#birlikteokuyoruz kulübünün Mart ayı kitabıydı.
Sandor Marai herkesin sevdiği ama benim herkes kadar sevmediğim bir yazar. İnşallah bir başka kitabında yazara aşık olurum diyerek İyi okumalar dilerim. (Evimde evcil hayvan beslemiyorum ve bu kitap sonrası besler miyim bilemedim)