Puan vermedi·288 syf.····Okunma: 24 Mart 2026 19:14 İlber Ortaylı’nın Bir Ömür Nasıl Yaşanır kitabını okudum. Kitabı okurken, hayatın dolu dolu yaşanabileceğini somut bir örnek üzerinden görmek beni hem etkiledi hem de düşündürdü. Gerçekten kendini sürekli geliştiren, öğrenmeye açık ve hayatına sanat, müzik ve kültürü bilinçli şekilde eklemiş bir insanın nasıl bir birikim oluşturduğunu net biçimde görüyorsunuz.
Kitap aslında sadece bir hayat hikâyesi ya da anı kitabı değil; aynı zamanda kültür, disiplin ve merak üzerine kurulmuş bir yaşam anlayışını anlatan bir rehber gibi. Özellikle gençler ve kendini geliştirmek isteyen yetişkinler için bir yol haritası niteliğinde olduğunu düşünüyorum. Yer yer sert ama gerçekçi uyarılar yapması da kitabın etkisini artırıyor.
Okudukça kendimi yer yer eksik ve bilgisiz hissettim; çünkü öğrenilecek, keşfedilecek ne kadar çok şey olduğunu fark ettim. Bu bir rahatsızlık değil, aksine bir uyarı gibi. Eğer biz de hayatımıza okumayı, gezmeyi, yeni şeyler öğrenmeyi bilinçli şekilde eklersek hem birey olarak hem toplum olarak daha ileriye gidebiliriz.
Kitap bir söyleşi şeklinde ilerliyor ve bu yönüyle çok akıcı. Edebiyat, müzik, şehirler ve gezilecek yerler konusunda verdiği tavsiyeler gerçekten dikkate değer. Sadece bilgi vermekle kalmıyor, aynı zamanda bir yaşam disiplini öneriyor. Bu yönüyle okunup kenara bırakılacak bir kitap değil, zaman zaman dönüp tekrar bakılabilecek bir kaynak gibi duruyor.
Özellikle farklı ülkeleri gezmiş olması beni çok etkiledi. Gezmenin insanın ufkunu açtığını zaten düşünüyordum; bu kitap bunu daha da pekiştirdi. İmkân buldukça gezmenin benim için de önemli bir ihtiyaç olduğunu yeniden anladım.
En çok dikkatimi çeken konulardan biri de dil meselesiydi. Dilleri yüzeysel değil, gerçekten ustalıkla öğrenmenin ne kadar büyük bir avantaj sağladığını açıkça görüyorsunuz. Bu yüzden kendime en az iki yabancı dil katmam gerektiğini bir hedef olarak koydum.
Ayrıca enstrüman çalmanın önemini özellikle vurgulaması da düşündürücüydü. Bugüne kadar bir enstrüman öğrenmemiş olmak içimde küçük bir pişmanlık oluşturdu. Profesyonel olmak için erken yaş avantaj olabilir, fakat bir hobi olarak başlamak için hiçbir zaman geç değil.
Bu kitabı okuduktan sonra zihnimde kalan en net duygu şu oldu: Yapılacak çok iş var ve zaman sınırlı. Kendini geliştirmek isteyen herkes bu kitaptan mutlaka bir şey alır.