Puan vermedi·216 syf.····Okunma: 24 Mart 2026 21:46 Yu Hua’nın kaleminden okuduğum ikinci kitapla geldim.
Okurken “bu kadar da olmaz” diyeceğimi düşünerek başlamıştım ama yine yazarın kalemi beni şaşırtmadı.
İlk okuduğum kitabı Yaşamak’ta olduğu gibi bu kitapta da yoksulluk ve açlık çok çarpıcı bir şekilde işlenmiş. Hayat şartlarının insanlar üzerindeki etkisi, maddi imkânların yaşamı nasıl şekillendirdiği ve hatta bunun ölüme kadar yansıması oldukça etkileyiciydi.
Okurken bir an “Bu dünyada iki göz ev yerine bir mezar yeri mi almalıyım?” diye düşünmeden edemedim.Okuyanlar ne demek istediğimi anlayacaktır.
Spoiler vermeden, kitapta sevdiğim birkaç noktadan bahsetmek istiyorum. Karakterimizin doğar doğmaz kaybolması ve sonrasında çok iyi bir insan tarafından büyütülmesi beni en çok etkileyen kısımlardan biriydi. Belki de zor anlarımda o karakterin babasını hatırlayıp “Bu hayatta hâlâ iyi insanlar var” diyeceğim.
Bunun yanında kitapta çok güzel aşk hikâyeleri de işleniyor. Ölüm sonrası anlatım, betimlemeler ve farklı anlatım tarzı kitabı daha da özel kılıyor.
Eğer Yu Hua okumadıysanız, öncelikle Yaşamak ile başlamanızı öneririm. Ben onu biraz daha fazla beğendim.
Keyifli okumalar dilerim.