Kitap, sevgi, merhamet, yardımlaşma, misafirperverlik ve aile bağları gibi duygusal temaları işler. Ana hikâye, yaşlı bir dülger (marangoz) adamın etrafında döner: Çocukları onu terk etmiştir, ancak o hâlâ hayat mücadelesini sürdürmektedir. Aziz Dede lakaplı bu yaşlı adam, kendisine sığınan bir “Tanrı Misafiri”ni (kimsesiz, beklenmedik bir misafiri) kabul eder ve onu bir aile gibi bağrına basar. Hikâye, bu misafirin gelişiyle birlikte aile dinamiklerinde yaşanan değişimleri, fedakârlıkları ve vicdan muhasebesini anlatır. Tuğcu, zorlu yaşam koşullarına rağmen umut, saygı ve sosyal dayanışmayı öne çıkarır.
Başka bir özet varyantında ise Bursa’da yaşayan Hoca Ali Efendi’nin konağına Muğla’dan gelen terbiyeli bir misafir (Hafız İlyas) üzerinden misafirperverlik ve ahlakî değerler vurgulanır. Genel olarak kitap, kimsesiz bir karakterin bir eve sığınması ve orada nasıl kabul gördüğü (veya dışlandığı) etrafında gelişir.
Kemalettin Tuğcu’nun hemen hemen tüm eserlerinde olduğu gibi burada da duygu ve sevgi ağırlıklı bir anlatım hâkimdir. Yazar, vicdan eğitimine önem verir; çalışmanın, eğitimin, büyüklere saygının ve güzel ahlakın değerini işler. Hikâyeler genellikle yalnızlık, kimsesizlik, unutulmuşluk gibi zorlukları ele alır ama sonunda umut ve insanî sıcaklıkla biter. Dil basit, akıcı ve çocuk/ilk gençlik okuyucusuna uygundur.
Neden Okunmalı ve okutmalı?
Duygusal derinlik ve ahlaki mesajları güçlüdür.
Kısa ve kolay okunur; özellikle aile içi değerler, empati ve yardımlaşma konularında çocuklar ve gençler için eğitici niteliktedir.
Tuğcu hayranları için tipik bir örnektir: Gözyaşı ve umut dolu klasik bir hikâye.