·316 syf.····Okunma: 25 Mart 2026 20:59 dante’nin cehennem’i edebiyatın en çarpıcı metinlerinden biridir. dante’nin kurduğu sistem o kadar düzenli ve güçlüdür ki, eser yüzyıllardır “en etkileyici cehennem tasviri” olarak anılır.
dante, hem kendi içsel yolculuğunu hem de insan ruhunun karanlık taraflarını anlatıyor.
kitap dante’nin karanlık bir ormanda kaybolmasıyla başlıyor ve romalı şair vergilius rehberinde cehennemde ilerlemesiyle devam ediyor.
bu cehennem, 9 katmanlı bir yapı olarak tasvir ediliyor ve her katmanda farklı günahlar, kendi adaletine uygun cezalarla karşılık buluyor.
kitapta sadece anonim günahlar ve günahkârlarla değil tanıdığımız birçok kişiyle karşılaşıyorsunuz. mitolojiden antik yunana, aristoklardan krallara, peygamberlerden şairlere ve yazarlara kadar herkes dante’nin cehenneminde. sokrates, platon, cleopatra, atilla, selahaddin eyyubi, sezar, brütüs ve daha bir çok tanıdık var.
müslümanlar için önemli ve kabul edilemez olan ve bu kitapların yıllarca yasaklanmasının sebebi olan 2 kişi daha var: hz muhammed ve hz ali.
dante hz muhammed ve hz ali’yi cehennemim 9. katına yani en kötü ve en korkunç yerine yerleştirmiştir. bu bölüm de hilekârlar, ayrılık çıkaranlar ve toplumu bölenler olarak adlandırılır ve en korkunç şekilde cezalandırılırlar. burda çok da şaşırıp tepki göstermemek lazım çünkü hristiyanlığın en yoğun olduğu dönemlerde koyu bir katolikti dante ve bu kitabı 1308’de yazdı.
cehennem, 1300’lerin başında yazılmış olmasına rağmen, bugün hâlâ güncelliğini koruyor. çünkü anlattığı şey aslında değişmez: insanın zaafları, hataları ve adalet arayışı.
kısacası bu kitap, sadece bir “cehennem hikâyesi” ya da dini bir metin değil; insanın kendine karşı verdiği en sert hesaplaşmalardan biridir.
bir not: bence okuması ve anlaması kolay bir kitap değil. ilgilisi olmayana yorucu ve sıkıcı gelebilir. önsözünden itibaren dikkatle okumayı gerektiriyor. kitapta kantolardan çok açıklama ve altyazılar var, en önemli ve en açıklayıcı kısımlardı bence. çevirmenine de burdan sevgiler, harika bir çeviri olmuş