Kitap aslında dört ana bölümden oluşuyor mevsimlerin adı verilmiş.14 tanede içerik var .
Çin üzerine yaptığı seferlerle tanındı.önce xi’an aldı ardından yunnan , sichuan ,vuhan la devam etti song hanedanlığı ile barış imzaladı Kubilay yuan hanedanlığını kurdu ve ilk kağıt parayı kullandı. Japonya ve Vietnam da başarılı olamadı 1294 te 78 yaşında öldü Dönemin en ünlü ismi marco polo ziyaret etti ve kitap yazdı varisi olarak tahta temür olcaytu geçti
4 OĞUL
1=CUCİ ( Rusya Sibirya Karadeniz bölgesi ) Oğulları Orda ve batu
2=Çağatay ( Aral Denizi’nde Tibet’e orta asya bölgesi )
3=Ögeday (Xia Xia Batı çinin büyük bölümü ve kuzey çin (halef)
4=Tuli ( Moğalistan )
Chu Tsai cengiz’in kayıtları tutmak için çağırdığı bir kitandı. ona büyük saygı duydu ve ona uzun sakal diye hitap etti. Ana merkez karakurum oldu. Cengiz Han’dan sonra tahta halefi olarak Ögeday geçti. Aslında oğullar arasında ciddi bir alkol krizi yaşanıyordu ögeday ve güyük tam bir alkolikti ve ölüm nedeni de ögedayın alkoldendi. Bir başka konu ise kadınların daha fazla söz sahibi olduğunu görüyoruz. Tuli’nin ölümüyle sarkoktani kadın kraliçe olarak tarihe geçti ögeday’ın ölümü ile de Toregene iktidarda söz sahibi olmaya başladı her ikisi de oğullarını han koltuğuna oturtmanın derdindeydiler. Ögeday’dan sonra tahta annesi Toregene’nin hediyelerle ikna ettiği kurultayda Güyük seçildi. zaten alkolik olan Güyük fazla yaşamadı artık taht sarkoktani’nin çocuklarına kalmıştı direk cengiz’in torunu olması vasıtasıyla tahta yakındı Ögeday’ın varisleri torunun çocukları olarak uzaktı ve vasiyet dolayışla uygun değildi Taht artık Mengü’nün dü.Mengü kardeşi hülagü’yü batıya diğer kardeşi Kubilay’ı doğu’ya gönderdi .Sağ ve sol kanatlar amaç hem islam dünyasında hem çin de genişlemek .
Nasir Al-din tusi ve Juvaini dönemin tarihçileri bulabilenler bu kitap yada belgelere bakabilirler
Song imparatorluğu çin porselenleri ile ünlü coğrafi olarak çinde bulunuyor sod parası kare şeklindeki deliklerinden dizilen 1000 adet para 6 kilo 1ons gümüş para 60 kilo pirinç alınıyor banknot basmaya başlayan song sonraları çek kullanmaya başladı. Tahta blok baskı kullanarak kitap basmışlardır. Hareket eden harfleri kullanarak 1234 yılında (Geçmişin ve bugünün tavsiye edilen dinsel ayetleri basan ilk millet ise yazıları daha kolay olduğu için koreliler olmuştur. Moğolları gizli tarihi adlı kitabı edinmek döneme ışık tutacaktır.