Huxley
Bazen bir çocuğun ekran karşısındaki bakışlarını izliyorum. Gözleri açık ama ruhu başka bir yerde. Huxley’in yıllar önce gördüğü şey bu işte: bilincin uyuşturulması, ama acısız, hatta keyifli bir yöntemle. Televizyon, şimdi de dijital ekranlar… hepsi aynı hipnotik ışığın farklı yüzleri. O “Cesur Yeni Dünya”da anlattığı haz kontrollü toplum, kehanet değilmiş meğer, tarifmiş. Çocukların gelişen zihinlerine birer mikro doz görsel bağımlılık enjekte ediyoruz. Eleştirel düşünce? Yaratıcılık? Bunlar sessiz sedasız eriyor, yerini pasif bir transa bırakıyor. Huxley’in dehşeti bence şurada: bunu fark etmek bile zor çünkü acıtmıyor. Sadece uyuşturuyor. Ve en çok da en kırılgan olanlara, çocuklara dokunuyor bu uyuşma. Gerçekten özgür bir zihin istiyorsak, önce ekranın karşısında kim olduğumuzu hatırlamamız gerek. Belki de ilk adım, o parlak dikdörtgenin içinde kaybolduğumuz anı fark etmek. #keşfet #aldoushuxley #cesuryenidünya #dijitalbağımlılık #çocukveekran #felsefikbakış #bilinç #edebiyat #medyaeleştirisi #görselhipnoz #uyuyanuyanıklar