·128 syf.····Okunma: 26 Mart 2026 10:29 Sevgili kitap dostlarım,
Bugün sizlere, büyük İslam âlimi İmam Gazâlî’nin derinlikli eserlerinden biri olan “Gökyüzüne Bakmanın Faydaları” üzerine birkaç satır yazmak istedim. Bu eser, ilk bakışta sade bir gözlem çağrısı gibi görünse de aslında insanın kalbine, aklına ve ruhuna yapılan bir yolculuğun davetidir.
İçerik açısından kitap, gökyüzünü yalnızca fiziksel bir varlık olarak değil; ilahi kudretin, düzenin ve hikmetin açık bir tecellisi olarak ele alır. Yıldızların hareketi, göğün sonsuzluğu ve düzeni üzerinden insanın kendi acziyetini fark etmesi, aynı zamanda Yaradan’ın büyüklüğünü idrak etmesi amaçlanır. Gazâlî, göğe bakmayı bir “ibadet bilinci” ve “tefekkür kapısı” hâline getirir.
Yazım dili ise oldukça sade ama bir o kadar derindir. Ağır bir felsefi metin gibi değil; okuyucuyla konuşan, düşündüren ve zaman zaman iç dünyasına dokunan bir üslup hâkimdir. Okurken kendinizi bir âlimin karşısında ders dinler gibi değil, bilge bir dostla sohbet eder gibi hissedersiniz.
Kitabın en güçlü yönlerinden biri, insanı yavaşlatmasıdır. Günümüzün hızlı ve dikkat dağıtan dünyasında, başınızı kaldırıp göğe bakmanın bile bir farkındalık eylemi olduğunu hatırlatır. Ayrıca, sadece bilgi vermekle kalmaz; okuyucuyu düşünmeye, sorgulamaya ve içsel bir uyanışa davet eder.
Gazâlî’nin bizlere vermek istediği temel mesaj ise oldukça nettir:
İnsan, evrene bakarak kendini tanır; kendini tanıyarak da Rabbini bulur. Gökyüzü, sadece bir manzara değil
; hakikate açılan bir penceredir. Bu yüzden bakmak değil, “görmek” gerekir.
Sevgili dostlar, bu eser bana şunu hatırlattı: Bazen en büyük hakikatler, başımızın üstünde durur ama biz fark etmeyiz. Belki de biraz durup gökyüzüne bakmak, iç dünyamızı yeniden inşa etmenin ilk adımıdır.
Kitapla kalın, tefekkürle derinleşin.
Muhabbetle…