75 yılda Fatih'ten Teşvikiye'ye kitabıyla tanıdığım Bergin Azer 'den Bir Adam Beş Hayat kitabını okudum.Bergin Hanım bu kitapta dedesi Abdullah Azer i anlatırken, bir taraftan da tarihe tanıklık etmenizi sağlıyor. Yani hem bir biyografi okuyoruz ,hem de Osmanlının son dönemlerinden Cumhuriyet in ilk yıllarına kadar bir süreci okuma fırsatı buluyoruz ..
Üç kıta ve yedi ülkeye yayılan bir hayat düşünün.
Nahçıvan da başlayan öykü Bakü, Prag ,Eskişehir, İstanbul ,Ankara hatta Amerika ya kadar uzanıyor.
Nahçıvan'ın ünlü halı tüccarlarından Aliasker'in oglu Abdullah .Henüz 3 yaşında babasını kaybediyor. Çarlık Rusya sının hali gözler önüne seriliyor .16 yaşında Gürcistan daki muallim okuluna gidiyor. Rus ihtilali patlak verdiğinde olayların ortasında kalıyor. Türkiye ye geldiğinde 1.Dünya Savaşı başlıyor. Erzurumda yaralanıyor. Batumda hayatının ilk aşkını yaşıyor.
Eğitim için Prag a gidiyor .Ordaki eğitimini tamamlayınca vatanım dedigi Turkiye ye geliyor .Artık bir yüksek mühendis Abdullah ..Ankara da göreve başlıyor. Sonra Kayseri de görevlendiriliyor.
Bir Cumhuriyet Balosunda hayatının kadını Vildan ile tanışıyorve bu tanışma evlilikle taçlandırılıyor .
Abdullah ın her girdiği ortama ,her gittigi ülkeye, şehire ayak uydurma hızı muazzam ..Defalarca ölümle burun buruna gelmiş.İçindeki aile ,anne ,abi özlemi kendini hep hissettiriyor .
Kitabın tamamının belgelerle, fotoğraflarla hazırlanmış olması çok kıymetli gerçekten.Özellikle eski Ankara fotoğraflarını görünce şaşkınlıktan kalakaldım..
Sizde benim gibi tarihin tozlu yapraklarında yolculuk yapmayı seviyorsanız tavsiyemdir..
Kitapla kalın dostlar...
Bir Adam Beş HayatBergin Azer