2025 33. kitabı
Roman, Orhan Bey dönemini (Osmanlı'nın beylikten devlete geçiş süreci) ele alır. Özellikle Çimpe Kalesi'nin fethi ile Osmanlıların Rumeli'ye geçişi ve bu süreçteki gelişmeler odak noktasındadır. Serinin önceki kitapları (Konak ve Çatı) ile birlikte Osmanlı'nın erken kuruluş yılları anlatılırken, bu kitapta beylikten devlet olma aşamasına geçiş, siyasi ve manevi mücadeleler işlenir. Başlık, "Üçler, Yediler, Kırklar" ifadesiyle tasavvufi ve manevi bir boyuta işaret eder (Türk-İslam kültüründe gayb âlemiyle ilgili ermişler, veliler topluluğu olarak bilinen kavramlar). Romanda Ehli Hak tarikatı müritleri gibi unsurlar ve Osmanlı'yı içten zayıflatmaya çalışan entrikalar da yer alır. Anlatım, karakterlerin ağzından bazı hikâyelerle zenginleştirilmiş, akıcı ve soluksuz bir üsluba sahiptir. Önceki kitaba (Çatı) göre daha duru ve okunaklı bir dil kullanıldığı belirtilir. Kitap, Karesi Beyliği gibi bölgelerde geçen olayları da içerir (örneğin saraydaki üfürükçü ve gözbağcı entrikaları). Tarihi gerçeklere dayalı bir kurguyla, dönemin sosyal, siyasi ve manevi atmosferini yansıtır.
Üçler Yediler KırklarM. Necati Sepetçioğlu · İrfan Yayıncılık · 2006299 okunma