2026 98. kitabı
𝗕𝗶𝗹𝗶𝗻𝗺𝗲𝘇𝗲 𝗗𝗼𝗴̆𝗿𝘂 2025 𝙴𝚖𝚒𝚗𝚎 𝙸𝚜̧ı𝚗𝚜𝚞 𝚁𝚘𝚖𝚊𝚗 𝙾̈𝚍𝚞̈𝚕𝚞̈ Herkese Merhabalar... Sizlere ilk sayfadan son sayfaya kadar etkisi altına alacak bir kitap ile geldim. Okurken o derin hislerin içine gömülmemek elde değil. Ne oldu, ne olacak, nasıl oldu derken o son sayfalara doğru duru ama derinden bir anlatım aynı zamanda da olay örgüsü ile hızla varıyorsunuz. Normalde uzun uzun paragraflar beni yorar okurken ama bu kitapta ona da doyamadım. Yazarımız milli ve dini farklılıkları karakterler ile öyle bir ortaya koymuş ki gerçekten hayran kaldım. Dili sade, duyguları derin, karakterler içimizden. Okurken yormayan bir anlatım.(tabi yaşanılanların ağırlığı hariç) Daha ne olsun dedirtiyor. Ve en sevdiğim de karakterler ve aileler üzerinden konuyu aşk ile bütünleştirmesi oldu. Bu tarz kitaplarda karakterler ve onların hikayesi üzerinden gidince benim için daha akılda kalıcı ve doyurucu bir okuma oluyor. Ve direk gözüm kapalı tavsiye ediyorum. 20. Yüzyılda Kırım Türklerinin yaşadığı acı olayları bir de bu romanda bu güzel kalem farkı ile okuyun... İlber Hocam(mekanı cennet olsun) arka kapakta yorumu vardı; 'yaşananları anlatan insan hikayeleri az' diyor. O kadar doğru ki. Ve böyle güzeline de denk gelince okuma keyfimiz de bir şölene dönüşüyor. Tarihi yaşanmış olayları romanlaştırıp aynı zamanda da okuyucuyu içinde tutmak zordur bu kitapta yazar ziyadesiyle üstüne çıkmış. Rus olan Yulian ve Türk olan Kadir birbirine aşık iki gençtir. Yulian ailesini değil Kadir'i seçer. İkizleri olup mutlu bir hayat yaşama gayretinde devam ederlerken kanlı isyanlar baslar. Kırım Türklerinin evlerine baskınlar yapılmaya başlanır. Yulian ve Kadir'in evine de baskın yapılır. O günden sonra ise onlar için her şey değişir. Ellerinde sadece 1 bebekleri kalır Vera, Nevriye artık yoktur ve ondan bir haber de alınamaz. (Ama tabi biz okurken onları görüyoruz zaten kitapta sevdiğim şeylerden biri de her iki hayatı da görmüş oluyoruz.) Yulian'ın ailesi ona mektup yazıp geri gelmesini isterseler de o sevdiği adamın yanında kalır. Onların uzun soluklu hikayesi işte böyle başlar. Kayıplar, sürgünler, göçler, vatan hasreti, ölümler, mücadele, aşklar, kimlik arayışları ve yaşam savaşı,... Aluşta da başlayan onların mücadelesi Selânik ve İstanbul uzanıp devam eder. Öyle şeyler yaşanır öyle hayatları olur ki gözyaşlarınızı tutamadan okutacak türden. Ahh hele ki o son Kalbim paramparça kaldı. Ki okuyanlar beni anladı diye düşünüyorum. Kitap sizi bekliyor. #bilinmezedoğru #seldacacomments
Bilinmeze DoğruHülya Başarangil Demir · Bilge Kültür-Sanat Yayınları · 202562 okunma