Yanlış Numara benim büyük bir beklentiyle başladığım ama okurken sürekli “ben ne okuyorum şu an?” diye sorguladığım bir kitap oldu. Kapak tasarımı ve konusu bana net bir spor romantizmi hissi vermişti ama kitap daha ilk sayfalardan itibaren ağır bir dramla açılıyor. Monroe’nun geçmişi gerçekten çok zor ve etkileyici; annesini kaybetmesi, koruyucu ailelerde yaşadıkları… Açıkçası bu kadar güçlü bir başlangıçtan sonra daha sağlam, daha güçlü bir kadın karakter okuyacağımı düşünmüştüm.
Ama maalesef Monroe karakteri benim için büyük bir hayal kırıklığı oldu. Bu kadar şey yaşamış birinin, Lincoln ile yüz yüze geldiği anda sanki yıllardır aşıkmış gibi davranması bana hiç geçmedi. Daha adamı doğru düzgün tanımıyorsun ama hemen o teslimiyet hissi… Orada gerçekten koptum.
Lincoln karakterine gelirsek, uzun zamandır bir erkek karakterden bu kadar rahatsız olmamıştım. Bir noktadan sonra Monroe’yu bir insan olarak değil, neredeyse tamamen bir obje gibi görmeye başlıyor. Sürekli cinselleştiren bir bakış açısı var ve bu da kitabı inanılmaz itici hale getiriyor. Üstüne bir de kızı gizlice takip etmesi, dedektif tutup hayatını araştırması, konumundan izlemesi… Bunların romantikmiş gibi sunulması benim için asla kabul edilebilir değildi.
Yetişkin içerik konusuna da değinmeden geçemeyeceğim. Bu tarz sahnelere karşı biri değilim ama burada gerçekten gereğinden fazla ve çoğu zaman konunun önüne geçecek seviyedeydi. Bir noktadan sonra olay örgüsünden tamamen kopup sadece buna odaklanılmış gibi hissettirdi.
Kurgunun gidişatı da çok tahmin edilebilirdi. Lincoln’ün geçmişi, aile baskısı, olacaklar… Hepsi daha en baştan belliydi.
Kısacası, severim diye başladığım ama karakterleriyle, ilişkisiyle ve işleniş biçimiyle beni ciddi anlamda rahatsız eden bir kitap oldu. Serinin devamına geçmeyi de düşünmüyorum. Halbuki birinci kitabın sonunda ikinci kitapla alakalı iki bölüm verilmişti ama maalesef o da bana geçemedi çünkü ondan öncesindeki aşırı saplantılı erkek karakter kurgusu seriden beni soğutma evresine geldi.
(Kitaba verdiğim üç puanı yayınevinin güzel baskısına ve ilk başlarda monroenun duygularının yansıtılmasına veriyorum.)