Ömer Faruk Dönmez’in kaleminden çıkan “Son Konuşma”, ilk bakışta kısa ve kurgusal bir metin gibi görünse de, satır aralarında insanın en derin zaaflarına dokunan, düşündürücü bir eser olarak kendini açığa çıkarıyor. Kitabın adı bile aslında içeriğin güçlü bir özeti niteliğinde: Bir mezuniyet gecesi… Ve sahnede, İblis Kurt Düşüren… Karşısında ise dünyaya dağılacak olan stajyer şeytanlar.
Bu kurgu, alışılmış anlatıların oldukça dışında bir bakış açısı sunuyor. İnsanlara doğruyu anlatmak yerine, kötülüğün dilinden hakikati gösteren bir yöntem tercih edilmiş. Ordinaryüs Profesör Doktor unvanıyla sunulan bu karakterin yaptığı konuşma, aslında bir “şeytani strateji rehberi” gibi ilerlerken; okuyucu, farkında olmadan kendi hayatına ayna tutmaya başlıyor.
Kitabın en çarpıcı yönlerinden biri, dilinin sadeliğiyle birlikte taşıdığı derinlik. Ömer Faruk Dönmez Ömer Faruk Dönmez , karmaşık cümlelere ya da ağır anlatımlara ihtiyaç duymadan, oldukça akıcı bir üslupla büyük meseleleri göz önüne seriyor. Hatta öyle ki, altını çizmeden geçtiğim sayfa neredeyse yoktu; her cümle, insanın zihninde bir iz bırakacak kadar güçlü ve sarsıcıydı. Özellikle insanın zaafları, nefsin kandırılma biçimleri ve küçük görülen hataların nasıl büyük yıkımlara dönüşebileceği, ince ama etkili dokunuşlarla anlatılıyor.
Konuşmanın içeriği ilerledikçe, şeytanların insanları nasıl yavaş yavaş, fark ettirmeden, hatta bazen “iyi niyet” kisvesi altında yoldan çıkarabileceği anlatılıyor. Burada en dikkat çekici nokta, kötülüğün çoğu zaman büyük ve ürkütücü adımlarla değil; küçük, masum ve sıradan görünen seçimlerle hayatımıza sızmasıdır. İşte kitap tam da bu noktada okuyucuyu sarsıyor: Çünkü anlatılanlar yabancı değil, aksine son derece tanıdık.
Eserin kurgusal yapısı, aslında didaktik bir metni çok daha etkileyici hale getiriyor. Eğer bu öğütler doğrudan verilseydi belki bu kadar tesirli olmayacaktı. Ancak şeytanların ağzından anlatılması, okuyucuda hem bir ironi hem de güçlü bir farkındalık oluşturuyor. Bu yönüyle kitap, sadece okunup geçilecek bir metin değil; üzerinde durulması, hatta zaman zaman dönüp yeniden okunması gereken bir eser haline geliyor.
Sonuç olarak “Son Konuşma”, kısa ama yoğun bir kitap. Okuyucuyu yormadan, fakat derin düşüncelere sevk ederek ilerliyor. Bu ilk karşılaşma bir son gibi durmuyor; aksine yazarın diğer eserlerine kapı aralayan bir başlangıç hissi bırakıyor. Çünkü bu kitap, yalnızca bir hikâye anlatmıyor—aynı zamanda okuyucunun iç dünyasında sessiz ama güçlü bir sorgulama başlatıyor.
Son KonuşmaÖmer Faruk Dönmez