Sevme Sanatı
2026 10. kitabı
Erich Fromun Sevme Sanatı Sevme Sanatı Bana göre kapitalizm ve onun en büyük silahı dine karşı bir manifestodur bu kitap Her sayfada altını çizecek satırlar mutlaka var Kim okursa okusun kendinden bir parça bulacağı şahane bir kitap Değerlendirmek güç bir kitap ancak özetleyebilirim Eğer sevgi üretmiyorsa Yüreğiniz başarılı bir Üretici değilsiniz(Marks) Sevmek bir duygu değildir sevmek sanattır Sevgi öğrenilmesi, geliştirilmesi ve emek verilmesi gereken bir durumdur Bunun için Disiplinini olması gerekir Yoğunlaşılması Ve sabırlı olunması gerekir sevgi için Böylece insanlar bu sanatı doğrudan değil dolaylı Öğrenir Sevgi güzellik ister güzellikte emek ister Sevgini türleri vardır 1. Kardeşçe Sevgi • Tüm insanlara yönelik sevgi • Empati ve dayanışma içerir • En temel sevgi türüdür 2. Anne Sevgisi • Koşulsuzdur • “Olduğun gibi kabul edilmek” duygusu verir 3. Erotik Sevgi • Özel ve seçicidir • Ama sadece fiziksel çekim değildir • Gerçek sevgi yoksa, bu sadece geçici bir bağdır 4. Kendini Sevme • Bencillik değildir • Kendini sevmeyen başkasını da sevemez aslında burada incile bir gönderme vardır 5. Tanrı Sevgisi • İnsanların varoluşsal anlam arayışıyla ilgilidir From‘a göre doğru insanı bulmaktansa de doğru insan olmak gerekir Kitapta sistemin pazar anlayışı günümüz insanının da sevme biçimini değiştirmiştir sevmeyi bir koşula bağlamıştır bu da modern insanın sevme sorundur Modern toplumda insanlar sevgiyi şöyle algılar: Sevilmek” isterler Ama “sevmeyi” öğrenmezler Kapitalizmİn sevgiyi alışveriş ilişkilerine çevirdiğini idare eder buna katılıyorum Olmak yerine sahip olmak fikri hakimdir, daha iyisi mantığı hakim olduğu için sevgilerde Yüzeysel Geçici Tatminsiz olur Modern insan özgürleşmiştir ama yalnızlaşmıştır, bu yalnızlıktan kurtulmanın tek yolu sevme sanatını icra etmesidir Sevme sanatı için formül ortaya koyan from” kendini savunan insan” kitabında Sevme sözcüğünden daha belirsiz daha kafa karıştırıcı bir sözcük yokturdur Da söz konusu insansa ne bir kura sığar ne bir kalıba bunun için toplumdaki hukuk normları sürekli değişir Velhasıl sevmenin olursa hangi şartlarda olduğunu söylemekle birlikte ,insana dair hiç bir şey bana yabancı değilidir
Sevme SanatıErich Fromm · Altın Post Yayıncılık · 20127,7bin okunma