·303 syf.····Okunma: 28 Mart 2026 16:24 “Veba”, ilk bakışta bir salgın hastalığın bir şehri nasıl etkilediğini anlatıyor gibi görünse de aslında çok daha derin bir hikâye sunuyor. Cezayir’in Oran şehrinde ortaya çıkan veba salgınıyla birlikte insanların davranışları, korkuları ve hayata bakış açıları değişiyor. Bu yönüyle kitap, olaydan çok insanı anlatıyor.
Kitapta en dikkatimi çeken şey, karakterlerin olağanüstü bir durum karşısında verdikleri tepkilerin çok gerçekçi olmasıydı. Kimisi durumu inkâr ediyor, kimisi kaçmaya çalışıyor, kimisi ise elinden geleni yaparak mücadele ediyor. Özellikle doktor Rieux karakteri, hiçbir büyük iddia ortaya koymadan sadece görevini yaparak aslında en büyük direnişi temsil ediyor. Bu da kitabın “kahramanlık” anlayışını oldukça sade ama etkili bir şekilde ele aldığını gösteriyor.
Camus’nün anlatım dili genel olarak sade ama yer yer ağırlaşabiliyor. Bazı bölümler oldukça akıcıyken bazı yerlerde tempo düşüyor ve bu da okurken biraz zorlayabiliyor. Özellikle uzun betimlemeler ve tekrar eden düşünceler, hikâyenin ilerleyişini yavaşlatıyor. Bu durum kitabın en zayıf yönlerinden biri olarak görülebilir.
Kitabın en güçlü taraflarından biri ise verdiği mesaj. Veba aslında sadece bir hastalık değil; insan hayatındaki anlamsızlık, çaresizlik ve ölüm gerçeğinin bir sembolü. Camus burada açıkça Varoluşçuluk etkisini hissettiriyor. İnsanların kontrol edemedikleri bir dünyada nasıl anlam aradıklarını ve bu anlamı bazen sadece “dayanarak” bulduklarını gösteriyor.
Ancak kitap herkes için kolay okunabilecek bir eser değil. Eğer daha hareketli, olay odaklı bir hikâye bekleniyorsa, “Veba” biraz ağır gelebilir. Daha çok düşünmeye ve sorgulamaya yönlendiren bir yapısı var.
Sonuç olarak, “Veba” sadece bir salgın romanı değil, insanın zor zamanlardaki gerçek yüzünü ortaya koyan bir eser. Yer yer sıkıcı olsa da verdiği mesaj ve düşündürdükleriyle okunmaya değer bir kitap.