2026 20. kitabı
Okunma: 27 Mart 2026 18:10
Saeko Ichikawa’nın Kambur’u, alışık olduğumuz o "engelleri aşan azimli birey" anlatılarını tek bir hamleyle yerle bir eden, okuru güvenli limanından çıkarıp fırtınanın tam ortasına bırakan bir metin. Kitabı bitirdiğinizde hissettiğiniz o tuhaf ağırlık, yazarın bedensel gerçekliği hiçbir estetik kaygı gütmeden, tüm çıplaklığıyla önümüze koymasından kaynaklanıyor. Romanın merkezindeki Shaka, toplumun engelli bireylere biçtiği "aseksüel, uysal ve sürekli şefkat bekleyen" o steril maskeyi yırtıp atıyor. Ichikawa, engelli bir bedenin sadece fiziksel sınırlarını değil; aynı zamanda bastırılmış öfkesini, sarsıcı arzularını ve dijital dünyada yarattığı o çok katmanlı kimlikleri de sansürsüzce anlatıyor. Özellikle cinsellik meselesine yaklaşımı, okuru empati kurmanın ötesine geçip kendi gizli önyargılarıyla yüzleşmeye zorluyor. "İyi niyetli" bakışlarımızın altında yatan o kibirli üstünlük duygusu, metnin keskin diliyle bir aynaya dönüşüyor. Kısa hacmine rağmen etkisi oldukça uzun süren bu eser; fiziksel bir kitabın kokusunu romantikleştiren "sağlıklı" dünyanın, bir sayfa çevirmenin bile omurgayı nasıl ezebileceğinden bihaber oluşuna sert bir eleştiri getiriyor. Kambur, bir mağduriyet hikâyesi değil; bedenin sınırlarına hapsolmuş bir ruhun zihinsel bir başkaldırısı, hatta bir manifestosu. Rahatlamak için değil, sarsılmak ve dünyayı bir başkasının ağrılı penceresinden görmek isteyenler için eşsiz bir yolculuk.
KamburSaou Ichikawa · Beyaz Baykuş Yayınevi · 2025509 okunma