·192 syf.····Okunma: 25 Mart 2026 22:41 Yavaş Ebeveylik ,okulda veliler ile birlikte okuduğumuz bir gelişim kitabı. Yazar Pınar Mermer klinik psikoloji alanında uzmanlık yapar,çocuk ve yetişkinlere danışmanlığını,eğitimlerini halihazırda devam ettirir.
Kitabında bizlere yavaş bir ebeveyn olmanın yollarını kendi anneliğinden çocuğundan ve danışanlarından da yola çıkarak aktarmaya çalışmış.Anlatımı sade olsa da biraz dağınık ve yüzeysel şekilde ele almış konuları sanki.
Okurken ilgimi çeken ve düşündüren kısımları aktarmak istiyorum bende sizlere.
Kitap isminden de anlaşılacağı üzere hızla tükettiğimiz ömrümüzde her şeye yetişme çabası içerisinde iken nasıl yavaşlayabilirime bir cevap aramak.Bu yavaşlamayı özellikle zihinsel olarak gerçekleştirdiğimizde huzur ve dinginlik bulabileceğimiz doğru mudur?Bence evet. Bende kendimden örneklendirme yaparak açmak istiyorum konuyu mesela oğluma kitap okurken veya onunla oyun oynarken bir an önce bu eylem bitsin başka işlerime bakayım moduyla oturduysam aklım yapılacak şeylerdeyse daha gergin ve geçen her dakikanın on dakika olarak sayıldığı anları yaşıyorum.Ne vakit ki zihnimi yavaşlatıp ana odaklandıysam keyif alabildiğimi çoktan farkettim neyse ki.
Kendi çocukluğumuzdan çıkıp gelen hayalet peki buna ne demeli hiç dikkat etmiş miydik,çocuğumuza karşı olumsuz davranışlarımızda bilinçdışı devreye girip kendi çocukluğumuzda yaşadıklarımız gün yüzüne mi çıkıyor.Bu bilinçdışı sadece olumsuzluklarda değil olumlu davranışlarda devrede mi?Sormak isterdim yazarımıza.
Anne-baba huzurunun önemi yadsınamaz elbette ek olarak babaların sebatkâr ,tutarlı davranış içerisinde olanların çocuklar üzerindeki olumlu etkisine değinilmiş.
Mutlu aile tablosunu satın almak adlı bölüm bana son zamanlarda okuduğum Doris Lessing'in Beşinci Çocuk adlı eserini hatırlattı.Huzurlu bir yuva içinde yetiştirmek üzere çocuk sahibi olmak,hayat şartlarının zorlukları ve telaşesi içerisinde ne kadar mümkün.
Pınar Mermer ilk satırlarda Momo’dan da bahsetmiş okuyanlar bilir o küçücük kızın dostluk ve sevgiyle zamana karşı yarışını,gri adamların modern zaman içinde kaybolmamızı sağlayan çabalarına rağmen yavaşlarsak zamanı çoğaltabileceğimizi anlatır o kitapta.
O halde bu kitap ruhen sağlık için yavaşlık felsefesini bizlere sunmuş diyebiliriz.Kitapla ve sevgiyle kalınız.