2026 9. kitabı
Not: kitabın özetidir. Unutursam kendime hatırlatma amacıyla not alıyorum. Kitabı henüz okumadıysanız incelememi okumamanızı tavsiye ederim. Tom genetik bir rahatsızlıkla doğar. Yüzyıllar geçsede hiç yaşlanmamaktadır. 11 yaşından sonra neredeyse her 10 yılda ancak 1 yaş kadar yaşlandığını farkeder. Bu durum anlaşılınca 1600’lerin başının ingiltere’sinde annesi cadılılla suçlanır. Zaten Fransadan da mezhep çatışmaları yüzünden kaçmışlardı. Gericilik ve bağnazlıktan bu kez kaçamazlar. Annesi elleri bağlanarak nehre atılır. Eğer ölürse cadı değildir, ölmezse cadıdır. Tom orada annesini kaybeder. Daha sonra bu olaya dayanamayıp oradan ayrılır. Açlıktan bayılacak durumdayken bir pazarda meyve satan Rose ile tanışır. Artık Rose ve Rose’un kız kardeşi ile yaşamaya başlar. Rose ile birbirlerine aşık olurlar ve evlenirler. Marion adlı bir kızları olur. Şehre taşınırlar ve Tom Shakespeare’nin tiyatrosunda çalışmaya başlar. Ama burada da Tom yaşlanmadığı anlaşılınca Tom kızı ve Rose’un güvenliği için onları terkeder. Yıllar sonra Rose’u vebadan ölmek üzereyken bulduğunda kızınında kendisi gibi olduğunu öğrenir. Ölmeden önce Rose’a onu bulacağına söz verir. Bundan sonra katıldığı gizli bir cemiyetin kurallarına göre yaşar. 8 yılda bir cemiyetin verdiği bir görevi yapar ve kimliği ve adresi cemiyet sayesinde değişir. Maceralı bir yaşam olur. Bir taraftan kaptan Cook ile denizleri fethederken, bir taraftan Fitzgerald ile içki içer. Ama kızını bulamaz. Cemiyette her şeyi yapabiliyorken kızını bulmayı başaramamıştır. Böylece olaylar günümüze kadar gelir ve Tom Sri Lanka’daki bir görevi tamamladıktan sonra Londra’da tarih öğretmeni olmak istediğini cemiyete bildirir. Kimlikler ayarlanır. Tom bu orta düzey devlet okulunun Fransızca öğretmeni Camilleye aşık olur. Yüzlerce yıldan sonra… ancak cemiyet bağ kurmasına karşıdır. Tom ne yapacağını bilemezken üç yüz yıl önce tanıştığı Omai’nin Avusturalya’daki sörf videolarının internete düştüğünü görür. Yaşlanmayan bir sörfçü. Bu cemiyet için tehdittir. Omai ya ortadan kaldırılmalı ya cemiyete dahil edilmeli. Tom bu görev için Avusturalya’ya gider. Omai cemiyeti reddeder. Tom da arkadaşını öldürmeyi. Artık Tom da cemiyet için tehdittir. Üstelik camille’ye olan aşkı da ifşa olmuştur. Ve şok Tom’u yok etmekle görevli kişi Tom’un kızı Mauren’dir. Meğer cemiyet herkesi manipüle eden bir grubun çıkarını koruyan bir sistemmiş. Mauren babası ile ilgili kendine anlatılan yalanları öğrenir ve babasıyla olmayı seçer. Londra’ya dönerler ve Tom camille ile mutlu olur. Tabi mutluluk Camille’nin ömrü ile sınırlıdır. Tıpkı yazarın söylediği gibi; zamanı durdurmanın yolu hükmünden kurtulmakla mümkündür.
Zamanı Durdurmanın YollarıMatt Haig · Domingo Yayınevi · 202215,1bin okunma