B
Bazen hayat karşımıza dikilir, cevap vermez. Sadece sorar. Sorularını fısıldar ya da haykırır: “Ne uğruna duruyorsun? Acının içinde bir anlam var mı? Özgürlük dediğin şey, zincirlerin farkında olmak mı, yoksa onlara rağmen yürümek mi?” Viktor Frankl’ın üç kitabı, işte bu soruların gölgesinde dolaşır. Her biri aynı yangının farklı bir alevi. Biri der ki: Anlam, çektiğin acıyı taşınabilir kılan o gizemli iplik. Diğeri sorar: Dışarıdaki her şey elinden alınsa bile, içeride sana kalan son bir özgürlük var mı? Üçüncüsü ise tanıklık eder: İnsan, en dipsiz kuyuda bile ayakta kalabilen yegâne yaratık. Deneyim, düşünce, tanıklık. Aynı arayışın üç farklı yolu. Kitap sayfaları değil, yürünen yollar. Frankl kesin cevaplar vermez. Sadece sorularını bırakır önümüze. Belki de en büyük iyilik budur: cevabın hazır olmadığını söylemek, ama aramanın hâlâ mümkün olduğunu hatırlatmak. Ve belki yürümek, varmaktan daha insani bir şeydir. #keşfet #ViktorFrankl #anlamarayışı #logoterapi #varoluşçuluk #felsefe #psikoloji #insanolmanınhali #sorular #direnmek